Hoog niveau Limburgse finale Kunstbende

Zondag 18 maart vond in de stadsschouwburg in Sittard de 22ste editie van de Limburgse regiofinale voor Kunstbende plaats. Inderdaad, de 22ste keer! Elk jaar vormt de regiofinale de climax na een maandenlange reeks voorrondes in uiteenlopende disciplines. Zo is er natuurlijk muziek, maar ook dans en zelfs taal en fashion komen aan bod.

Mijnstreekonline was natuurlijk zeer benieuwd naar hetgeen de finalisten uit Limburg allemaal zouden laten zien. Publieke interesse voor de finalisten was er zeer zeker. De stadsschouwburg was goed gevuld met veel jonge deelnemers, veel ouders en natuurlijk veel bekende gezichten uit de Limburgse creatieve scene.

Want dat doet de organisatie van deze Limburgse afdeling Kunstbende heel goed; het betrekt een breed palet aan creatievelingen in het hele project, waardoor het voor velen niet alleen leuk is om te komen kijken, maar ook om actief deel te nemen of in een project te participeren.
Gevolg is dat de jongeren, in alle disciplines, een steeds hoger niveau krijgen. Er wordt wel eens gekscherend gesproken over “kunstbende niveau”, nou, het niveau lag toch echt behoorlijk hoog, dus zie het als een positieve uitspraak!

De expo bijvoorbeeld. Voorheen een beetje “weggestopt “in het Domein, maar nu uitgegroeid tot bijna een waar museum, daar in de kelder van de Stadsschouwburg. Leuk ook om te zien hoe de jury de tijd neemt om samen met de jonge makers de objecten te beoordelen. Kritisch, maar vooral erg opbouwend.
Muzikaal is het misschien iets meer voorspelbaar, maar ook bij de bands en songwriters loopt heel wat niveau rond. Duidelijk is ook dat bijvoorbeeld acts als Dewolff en Madi een erg inspirerende werking hebben op veel jong talent. Dat hoor je en dat zie je en dat is goed, want we weten allemaal waar zij momenteel staan binnen de muziekwereld. En Kunstbende biedt ze de mogelijkheden om dat talent te delen. Door die vele samenwerkingsverbanden met anderen zijn de mogelijkheden zelfs nog veel groter geworden en dat is een ontwikkeling die natuurlijk gestimuleerd moet blijven.

Intussen gaan de jongeren allemaal helemaal los met hun performances. Neem bijvoorbeeld de dansgroepen in de grote zaal. Het lijkt haast alsof de knotsvolle zaal nog eens extra stimulerend werkt. De optredens zijn bij vlagen adembenemend en vooral erg vermakelijk.
Opvallend is trouwens de lage deelname uit onze eigen regio. Hoewel, de wellicht grootste verrassing van de dag komt wel gewoon uit Kerkrade en heet Daniel Dols, beter bekend als Småland! Småland knutselt live digitale muziek in elkaar met zelf gemaakte tools en gaat daar zelf zo in op, dat er eindelijk weer eens een “dj” staat die ook leuk is om naar te kijken! Om van te smullen dus. Småland vertegenwoordigt 7 april wel mooi de grote finale in Amsterdam. Zeker weten dat hij een super visitekaartje gaat afgeven voor zichzelf en namens de provincie en de mijnstreek!

Het volledige lijstje met winnaars kun je hier bekijken.

Het mooie aan deze finale is dat het competatieve gevoel van een wedstrijd vrijwel niet voelbaar is, maar dat het spelplezier, de passie voor muziek, dans enz. duidelijk de boventoon voert. Die vibe smaakt naar meer. Op naar editie 2013, dat waarschijnlijk alweer spoedig zal starten! Wij zijn er bij!

Pics!

Dit artikel is gepost in Festivals, Nieuws door: Mijnstreek Online