Marcel BLUFFt er op los!!!

Al meer dan 25 jaar is Café Bluff een vaste waarde in het Heerlense uitgaansleven en een bastion voor de lokale alternatieve scène waar bands alsook Dj’s van zowel lokaal alsook internationaal niveau zich geregeld van hun beste kant laten zien! Onlangs vierde uitbater Marcel Franssen alweer zijn lustrum als Tribunus van Bluff. Reden genoeg voor de Mijnstreek Online redactie om vergezeld van een set speelkaarten een potje BLUFFpoker met hem te spelen!


De herkenbare achterwand in Bluff

Hoe ben jij bij Bluff verzeild geraakt? “Sinds de late jaren ‘80 was Bluff mijn stamcafé.” Aldus Franssen. ”Ik droomde er al heel lang van om de horeca in te gaan, maar vond nooit de juiste ingang. In de jaren ‘90 ben ik aan de slag gegaan bij Nedcar. In die periode stond het uitgaan op een laag pitje, maar mijn horeca ambitie bleef maar aan mij knagen.Toen ik na 10 jaar moest vertrekken bij Nedcar ontving ik een vertrekpremie. Alsof het toeval er mee speelde kreeg ik te horen dat de toenmalige uitbater van Bluff het café van de hand wilde doen. Dit was de kans waar ik al jaren op zat te wachten! Het was nu of nooit en ik koos voor nu!”

Wat kunnen mensen die Bluff niet kennen verwachten? “Ik heb de formule van Bluff nooit drastisch veranderd. Bluff is een laagdrempelig klein alternatief café, waar interactie tussen kastelein en de bezoeker centraal staat.Bluff geeft Heerlen een alternatief voor danscafé’s en biedt zowel lokale, nationale en internationale acts een intiem podium.”

Kun je me vertellen wat voor jou een absoluut hoogtepunt was voor het café? “Het absolute hoogtepunt is dat ik inmiddels alweer 5 jaar van mijn hobby mijn werk weet te maken!” Franssen steekt een sigaret op en vervolgt: “Ik ben er trots op dat wij als klein café recentelijk nog de band First Blood wisten te strikken. Deze act tourt over de hele wereld, speelt op de grootste festivals EN bij ons! Iets waar ik constant trots op ben is dat in tegenstelling tot de uitgaansgelegenheden op het Pancratiusplein, waar uitsmijters en politie geregeld brandjes moeten blussen hier in al die tijd nog nooit een noemenswaardig incident heeft plaatsgevonden. Ik denk dat de open, ontspannen en tolerante sfeer hier echt bijdragen aan de rust die hier heerst ondanks de soms keiharde muziek.”

Welke band is jou het meeste bijgebleven? “Joh, dat zijn er zoveel! Wat me echt bij is gebleven is No Turning Back, welke ons trakteerde ons ook op een onvergetelijke avond! Deze jongens timmeren met veel succes al jaren aan de weg. Wat wellicht even leuk is zijn de lokale bandjes die een hechte band met ons hebben opgebouwd door de jaren heen. Neem bijvoorbeeld Unchained Breathing, welke als 15 jarige pubers hier een van hun eerste shows gaven en tegenwoordig door heel Nederland en België spelen. Onlangs hebben ze hier zelfs beelden geschoten voor hun videoclip! Het is ongelofelijk hoeveel goede bands hier rondlopen, die moeten de kans blijven houden om te kunnen optreden en daar draag ik met mijn beperkte mogelijkheden graag aan bij!”

Beperkte mogelijkheden? “We zijn natuurlijk maar een klein café en hebben geen grote facilitaire voorzieningen. Daarnaast financier ik alles zelf en ontvang nergens subsidie voor, terwijl ik naar mijn mening wel een wezenlijke bijdrage aan kunst en cultuur lever. Voor mij hoort die term niet alleen maar thuis in een ivoren toren welke slechts toegankelijk is voor de elite. Ik vind dat de lokale politiek meer zou moeten investeren in het aanlokkelijk en het laagdrempelig maken van kunst en cultuur.”

Ik ben erg benieuwd hoe jij terugkijkt om 2011 als Mijnstreek jaar! Marcel’s blik dwaalt even weg: “Met gemengde gevoelens… Ik heb er moeite mee dat over kunst en cultuur gepraat wordt alsof dat alleen maar voor een selecte elite is weggelegd, terwijl het veel meer laagdrempelig hoort te zijn dan dat het is. Ik moet toegeven dat er flink geïnvesteerd wordt in Heerlen, iets wat in economisch zware tijden al een prestatie op zich is! Alleen vraag ik me af of dat geld wel in de juiste dosis op de goede plekken terecht komt.”

Hoe bedoel je dat? “Door allerlei nieuwe hippe initiatieven dreigen bestaande projecten en evenementen ondergesneeuwd te raken. Dan doel ik bijvoorbeeld op het Booch! Festival!. Trudi Souren heeft samen met een legio aan vrijwilligers na jaren hard werken het festival omgetoverd tot een ware huishoudnaam! Zo iets moois wil je toch niet kapot maken?” Bromt Marcel. “Afgelopen jaar zag je dat de gemeente liever in hippe en commerciële evenementen aan de rand van het centrum investeert. Men kon zelfs een kaartje bemachtigen door in het lokale warenhuis een onderbroek te kopen…”


Het dak gaat er regelmatig af in Bluff, zo ook onlangs tijdens de show van local heroes Progress

Wat stoort jou nog meer? “Er zijn volop peperdure exposities in Schunck, maar een Oefenbunker in Landgraaf moet zich met een schamele aalmoes zien te redden.” Franssen vervolgt: ”Ik ben natuurlijk geen politicus, maar ik vind het wel scheef dat een hippe expositie, met gratis drankjes en hapjes voor de lokale aristocraten even veel mag kosten als een complete jaarsubsidie voor de OefenBunker. Alsof Wiel Gerards’ zijn levenswerk minder waard is dan een lelijk schilderij… Zonde toch? Wat die man voor velen heeft betekend zou als inspiratie moeten dienen voor de nieuwe generatie. Daar mag je als Parkstad ook een gebaar voor maken, in plaats van alleen maar de vruchten te plukken.”

Je vertelde dat je met gemengde gevoelens op 2011 terugkeek, dan neem ik aan dat je ook veel mooie dingen gezien hebt? “Maar natuurlijk!”Aldus een lachende Franssen “Wij hebben hier niks te klagen! Het is erg leuk om te zien dat je naast een hechte kern Bluffers iedere jaar weer een nieuwe generatie ziet opstaan die het café en de scène omarmen. Verder ben ik heel blij met de komst van Poppodium De Nieuwe Nor en het installeren van de LIMBURGzaal, welke als trekpleisters voor de muzikale regio fungeren.” Marcel nipt van zijn koffie “Om een muziekscène tot een geheel te laten worden heb je verschillende ingrediënten nodig. Wij hebben al die randvoorwaarden zowel in Heerlen, alsook in de hele Mijnstreek in huis! Muziekcollectieven, horeca welke bands programmeert, Poppodia, laagdrempelige festivals en een grote popzaal! Er valt alleen nog een grote slag te maken met de onderlinge samenwerking denk ik!”

Hoe zie je dat voor je? “Met samenwerking doel ik op het afstemmen van de onderlinge agenda’s. Bluff, de Oefenbunker en de Nieuwe Nor vissen bijvoorbeeld in ongeveer de zelfde vijver. Samen sta je sterker dan alleen! Wellicht moet je het ook meer Euregionaal gaan bekijken! Aken, Maastricht, Hasselt en Luik liggen op een steenworp afstand van onze mooie Mijnstreek!”
“Heerlen is maar een relatief kleine stad en moet zich vooral niet voorbij willen lopen met metropoolambities. Investeren en groeien is mooi, maar het moet wel realistisch blijven vind ik. Het gaat hier echt geen 2e New York worden! De gemeente zou meer de dialoog moeten aangaan met ieder die een bijdrage aan een positief straatbeeld levert Ik ben tegenwoordig de enige horecagelegenheid die het straatbeeld na 18:00 uur hier in de straat levendig weet te houden.”

Dat is dus niet altijd zo geweest? “Tegenwoordig is het hele uitgaansleven samengevoegd op het Pancratiusplein, wat er overigens prachtig uitziet. Ik vind het alleen jammer dat je door alles op een hoop te gooien de rest van het centrum omtovert tot een desolaat gebied, zodra de winkels dicht zijn. De Sarool is daar een goed voorbeeld van. Je loopt het station uit en ziet de ‘toegangspoort’ van het centrum er uitgestorven bijliggen. Van daar uit moet je nog 10 minuten lopen tot aan het plein, niet erg gezellig als je het mij vraagt. Er staat zoveel leeg hier en ondanks dat komt er toch weer een nieuwe locatie bij in de vorm van het Maankwartier. Heel mooi initiatief, maar van de andere kant ben ik bang dat je daardoor het centrum nog meer leeg gaat zuigen. Feit is wel dat Heerlen centrum er schoner en veiliger uitziet dan ooit tevoren!”

“Denk je dat dit nog steeds komt door Operatie Hartslag? De actie waarmee de gemeente ruim 10 jaar geleden de binnenstad schoonveegde?’ “Ik denk dat Operatie Hartslag geslaagd is in de zin van dat het straatbeeld van Heerlen niet meer gedomineerd wordt door junks. Al moet ik zeggen dat ik me ook in die tijd nooit onveilig heb gevoeld in de stad, het is ook maar net hoe je er zelf tegenaan kijkt. Angst veroorzaakt meer angst, maar fraai zag het natuurlijk niet uit. Heerlen is misschien geen Amsterdam of Utrecht, maar wel onze stad! En daar kunnen we samen nog heel veel moois laten ontstaan! ‘United we stand, or divided we fall’ zeg ik maar!!!”

Dit artikel is gepost in Interviews door: Mijnstreek Online