Bunkerpop: koud, nat, maar muzikaal dik in orde!


Voor het eerst sinds de eerste Bunkerpop, is de Oefenbunker afgestapt van het organiseren van het festival op vaderdag. Dit jaar zou het festival voor het eerst op de zaterdag voor vaderdag plaatsvinden. Het had waarschijnlijk veel te maken met het gegeven dat Oranje op zondag moest spelen. Was het maar de zondag gebleven! Want die dag was tenminste wel droog!
Helaas waren de weergoden Bunkerpop alleszinds goed gezind. Gedurende de dag nam het aantal paraplu’s toe en het aantal bezoekers af. Jammer! Wat bezoekersaantallen betreft geen erg geslaagde editie, maar het programma mocht er zeker weten zijn!

Festivalbezoekers zijn anno 2012 erg verwend. Geen line-up lijkt nog goed genoeg. En een beetje artiest kost natuurlijk geld. Iets dat er in de Oefenbunker natuurlijk niet in overvloede is. Toch wist de programmering een aantrekkelijke line-up uit de hoge hoed te toveren met talenten uit de regio. Voor ieder wat wils!
Een verslag van de dag!

Het festival wordt geopend door jonge leerlingen van Ben Berendsen, leraar bandplaying en gitaar bij De Oefenbunker. Deze jonge muzikanten snuffelen nog maar net aan het maken van muziek en het spelen in een band. Erg mooi dat ze de kans krijgen om met zo weinig ervaring toch al op een festival als Bunkerpop te mogen spelen. Tussen de optredens door is er een eigen podium voor ze, maar als opener van het festival staat het groepje muzikanten op het grote podium. Strooiend met covers uit de hedendaagse popmuziek, genieten ze dankbaar van dit mooie moment!

Vervolgens maken de jonge musikanten plaats voor Roof. Dit kwartet heeft waarschijnlijk 20 keer meer ervaring en dat is ook wel te horen. Roof maakt prima verzorgde hardrock muziek, naar eigen zeggen “straight in the face”. Misschien is recht-toe-recht-aan een betere omschrijving. Erg verrassend of vernieuwend is het allemaal niet, maar als opener voor het festival meer dan goed te pruimen.
Een van de smaakmakers van het muziekjaar 2012 in Limburg is ongetwijfeld Solid Sun. Dit piepjonge gezelschap klinkt meer belegen dat de oude knarren van Roof, maar dit komt vooral omdat Solid Sun sterk beinvloed is door vaders platenkast. Solid Sun grooved er heerlijk op los en in vrijwel elk nummer trekken ze een muur van psychedlische rock op waar je u tegen zegt. Vanmiddag wordt wederom duidelijk waarom Solid Sun hoge ogen gooide tijdens Nu of Nooit 2012. Het kan niet anders of van hen gaan we in de toekomst meer horen. Ik ben benieuwd hoe de band klinkt wanneer ze volwassen zijn!

Fris en modern, zo klinkt de rockmuziek van River of Brakelights. In het circuit is de band intussen geen onbekende meer, maar mocht je River of Brakelights nog niet kennen, dan heb je wellicht wel ooit gehoord van voorganger Arkngthand, de band waar veel River of Brakelights leden voorheen in speelden. Muzikaal zijn er echter weinig overeenkomsten. River of Brakelights oogt en klinkt in ieder geval opvallend zelfverzekerd. Dat mag ook wel, want de band heeft een behoorlijk aantal fraaie rocksongs op zak. Live komen deze songs ook nog eens prima uit de verf. Een belangrijke rol is weggelegd voor de prima vocale invulling en dus kunnen we constateren dat het vanmiddag allemaal wel snor zit.

Na een hele rij rockbands is het tijd voor iets anders: Hofbuskers! Dit rappende gezelschap is op heel veel posters van zomerfestivals terug te vinden. Het is dan ook een alleraardigste act. De beat is aanstekelijk en de teksten van de 3 rappers zijn scherp en ook leuk om te volgen. Hofbuskers slaagt er in om de aandacht van het publiek vast te houden, ook wanneer een groot deel van het publiek niet echt goed om weet te gaan met een act die een beetje “on-Bunkerpop” is. Hofbuskers laten zich hier echter niet door uit het veld slaan en bewijst het om terecht op de poster te staan!

Voor Algorythm geldt hetzelfde als Hofbuskers. Ook zij zijn hot op het moment. De band sleepte nogal wat prijzen bij elkaar tijdens de Exit live prijs. Een van die prijzen was een plek op Bunkerpop. Algorythm valt op door de enorm gretige houding. Ze hebben er heel veel zin in en ze doen er veel aan om het publiek enthousiast te krijgen. Dat laatste lukt echter niet erg, maar dat ligt zeker niet aan Algorythm. Zij werken zich gedreven door de set heen en laten zich niet door het tamme, natgeregende publiek van de wijs brengen. De zanger springt nog even het plein op en doet daar wat pogingen het publiek aan het dansen te krijgen, maar wanneer het verspilde moeite blijkt klimt hij terug op het podium en gaat daar met zijn makkers uit zijn dak. Prima keuze! Je zult ze deze zomer nog wel ergens tegenkomen. Ga beslist een kijkje nemen als je de kans krijgt.

Een van de toppers van deze editie is Chain of Dogs. Het is een band met intussen een behoorlijk verleden. De band kende veel bezettingswisselingen en kon in het verleden live nog wel eens in de problemen raken door extreem lange soundchecks of slecht geluid. Welnu, die tijd is voorbij! Chain of Dogs timmert al een tijdje succesvol aan de weg en vanmiddag staan ze dan eindelijk weer eens in eigen regio op de planken. De band is enorm gegroeid! De nummers zijn sterk en meeslepend en bovenal, de totaalsound is gewoon prima in balans. En daarnaast beschikt Chain of Dogs over een aantal puike meezingers. Voor het eerst deze dag, slaat ook bij het publiek de vlam in de pan. Hoewel de folkmetal van Chain of Dogs natuurlijk vooral voor de liefhebbers is, is duidelijk te merken dat ook de neutrale toeschouwer Chain of Dogs intussen prima kan waarderen!

Het slechte weer heeft intussen het meeste publiek weggejaagd. Het was ook gewoon te nat en te koud. En dan moet de uitsmijter nog komen. Een taak die Gino’s Eyeball wel is toevertrouwd. Met een handvol overgebleven muziekliefhebbers maken ze er een collectief feestje van. Muzikaal heeft de band eigenlijk weinig om het lijf, maar de olijke aanpak is ongekend. Vooral tussen de nummers is het lachen geblazen met de Belgen. Na elk rondje onzin stampen ze er weer een punkrock song uit om vervolgens weer een hoop onzin te verkondigen. Een leuke afsluiter van de dag!

Met het programma van Bunkerpop bleek achteraf in ieder geval weinig mis te zijn. Met het weer juist wel! De thuisblijvers hebben desondanks een dag vol prima bands uit de regio gemist. Toch zijn we benieuwd hoe de formule Bunkerpop er komend jaar uitziet. Gezien de opkomst zal de oefenbunker de formule toch aan moeten passen. Maar dat is voor volgend jaar, wanneer er, in welke vorm dan ook, vast weer een Bunkerpop is.

bekijk foto’s van Bunkerpop 2012

Dit artikel is gepost in Festivals, Nieuws door: Mijnstreek Online