15 jaar Born from Pain!

We gaan even terug naar 1997. De hardcorescene in de Oostelijke Mijnstreek draait op volle toeren wanneer er een nieuwe band opduikt tussen de diverse gevestigde namen. Het is Born from Pain uit Heerlen. Met oa. oud-leden van het legendarische Feeding the Fire in de gelederen start een band dat al old-school hardcore ervaring heeft, maar dat de reeds ontgonnen gebieden van de hardcore verlaat en een, voor die tijd, nieuw geluid in de scene introduceert. De hardcore van Born form Pain is doorspekt van metal met nadruk op breakdowns en een flinke portie agressie. Binnen korte tijd groeit de band uit tot een sensatie binnen de scene, met een enorme navolging aan bands als gevolg. Het zijn de hoogtijdagen van de Mijnstreek Oost Crew, de MOC!

15 jaar later is Born form Pain een uitgekomen jongensdroom! Dat waar veel bands van dromen, dat maakten zij waar! De band is de hele wereld zo’n beetje overgegaan. En 15 jaar is een leeftijd die niet veel bands halen. Terecht dat Born from Pain het dan ook uitbundig viert.


Diabolo BLVD

Born form Pain doet het geheel in stijl. Zeker in de beginjaren organiseerde Born from Pain zelf veel shows. De ideale manier om shows te ruilen, om nieuwe mensen te leren kennen en om uiteindelijk ook stappen voorwaarts te zetten. Geheel in traditie staat de poster ook tijdens dit 15-jarig jubileum vol met bands die allen een link hebben met Born from Pain. Deels gaat het om bands uit de eigen scene, zoals Bloodtrial en Dead mans Curse, de band van oa. oud-Born form Pain leende Serve Olislagers. Een van de meest opvallende verschijningen vanavond is Diabolo BLVD, de Belgische band met frontman en komediant Alex Agnew. Ook de bijdrage van Backfire! is een opmerkelijke. Het verhaal van Backfire! kent heel wat parallellen met dat van Born from Pain. Ook zij waren vaandeldragers van de roemruchte M-Town Rebels en ook zij wisten de lokale scene volledig te ontgroeien. Maar ook in de MOC kon Backfire! altijd rekenen op veel bijval en ook vanavond is dit het geval! De samenstelling van Backfire! is in de jaren flink op de schoffel gegaan en dat geldt ook voor het personeelsbestand van Born from Pain. Voorafgaand aan de show lopen er al heel wat bekende gezichten over het podium. Born from Pain heeft vrijwel alle oud-leden bij elkaar gesprokkeld om samen nog eens de geschiedenis te herleven.

Backfire!

Overigens geldt dat ook voor de bezoekers in de zaal. Hoewel de zaal niet uitverkocht is (opmerkelijk), is het goed druk en is het in de zaal een weerzien met heel veel oude bekenden. Voordat ik goed en wel binnen ben, heb ik haast spierpijn van het handjes schudden. Prachtig!

En dan gaan ze beginnen! Born from Pain kent intussen weer een redelijk stabiele line-up (alleen drummers rouleren zo’n beetje per show) met als spil frontman Rob Fransen, ooit de bassist, maar nu de brulboei van de band. Born from Pain trapt af met gloednieuwe nummers, maar de meeste aanwezigen zitten daar vanavond niet op te wachten. Wat volgt is een soort van wisseltruc van amps, drums en bandleden. Vrijwel elke bezetting staat op het podium! Zelfs de zangers die het interbellum tussen Che en Rob volschreeuwden doen een duit in het zakje. Het vele ombouwen biedt de band mogelijkheid om anekdotes te vertellen en om oude bekenden en bands te bedanken en nog eens aan te halen. Wie kent nog Burned Beyond Recognition, Burning Still, BloodsporT en Massacre of Mankind, allemaal band uit de hoogtijdagen van de MOC. De apotheose volgt wanneer we heel ver in de tijd teruggaan en de oer line-up op het podium staat. Oudjes als “immortality”, “when we were kings”, “reclaiming the crown” en natuurlijk “fallen angel” zorgen ervoor dat de vlam nog eens ouderwets in de pan slaat!

Che en Serve, beide oud-BFP leden

De koek is dan echter nog niet op. Born from Pain heeft zowaar een afterparty in petto in Bluff. Demi-Sec verruilde stamkroeg Pelt vanavond om de verjaardag van Born from Pain in Bluff nog verder op te sieren. Het trio zorgt voor clowneske taferelen en overhandigd Porn from Spain wat mooie kado’s (waaronder een stoeptegel voor Lukas BeStrating). Het dak gaat er vanaf! In onvervalst Heerlense slang zorgen ze voor buikpijn van het lachen bij de aanwezigen. Heel erg leuk!

En zo eindigt het feestje in stijl! Born from Pain gaat weer verder waar ze al 15 jaar mee bezig zijn: hard werken en de wereld veroveren met snoeiharde metalcore! Intussen hebben ze gezorgd voor een ontwikkeling in de muziekscene die tot op de dag van vandaag voelbaar is. Een muziekscene die uitpuilt van kwaliteit en ambitie. En dat is mooi! Ik ben dan ook benieuwd welke verjaardag we over 15 jaar gaan vieren. Een ding is zeker, we zijn er weer allemaal bij!!

Pics:

Dit artikel is gepost in Live, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online