Biespop! Gezelligheid, leuke bands en mooi weer gegarandeerd!

Onlangs kwam ik iemand tegen met een briefje waarop een groot aantal namen stonden van festivals die hij deze zomer ging bezoeken. Het wemelt intussen van de “poppen”, was de conclusie.  Een van de festivals die ik zelf op het briefje miste was de naam van Biespop. Dit Landgraafse festival is al toe aan de 16de editie, maar is nog steeds een goed bewaard geheim in Zuid-Limburgse popcircuit. Waar dat aan ligt? Wellicht is het geen relevant festival, maar de vraag is natuurlijk wat de criteria zijn om een festival relevant te laten zijn. In de optiek van Mijnstreekonline is Biespop wel degelijk een belangrijk festival!

Biespop kent dan wellicht geen wereldschokkende line-up, het doel van het festival mag er zeker weten zijn! Samen met de Oefenbunker organiseert op de Bies het festival om de verstandelijk gehandicapte bewoners een eigen festival te laten beleven. Al snel wordt de associatie gelegd met Frans Bauer-achtige taferelen. Niets is minder waar. Oké, wanneer Sander Ruijters tijdens de soundcheck “lief klein konijntje” inzet, wordt er massaal meegezongen, maar ook op de talrijk geproduceerde decibellen wiegt het publiek massaal op en neer! Dat is Biespop!

Het fraaie Biespop terrein

Biespop kent overigens een groot aantal vaste waarden. De ambities zijn altijd realistisch gebleven en hoewel het festival elk jaar toch weer een heel beetje beter wordt, is het eigenlijk altijd dezelfde formule: enthousiast publiek, een ultieme locatie, leuke bands en bovenal prachtig weer!

Ook dit jaar kan de korte broek uit de kast en kan er blootvoets op het veld rondgelopen worden.  De belangstelling is ook dit jaar als vanouds, ook al breekt Biespop met de zondag-traditie. Rond de klok van enen hebben de eerste groepen bewoners zich genesteld op het door tenten omzoomt terrein en kan the Joneses Next Door aftrappen. Deze band komt van heinde en verre om het festival te openen. Ze werden derde tijdens de Exit Live Prijs en daarmee ook de plek op Biespop. Het is allemaal erg keurig wat de mannen doen. Vrij doorsnee rockmuziek met een indie knipoog en af en toe een solo die vraagt om meer (alleen komt dat er nooit van).

Biespop kent wat programmering aangaat weinig grenzen. De tweede band op de poster, Four generations, is nou niet bepaald een band die je op veel festivals zult tegenkomen. Daar is het simpelweg kwalitatief niet goed genoeg voor. Op het podium staat een enorme groep mensen van, de naam zegt het al, sterk uiteen lopende leeftijden. En hoewel de band vrijwel geen talent in huis heeft, slaat het allemaal prima aan. Voor het optreden vertelt iemand me dat de band weken heeft uitgekeken naar deze dag. Dat straalt deze band ook uit en het wuift alle muzikale tekortkomingen helemaal weg! Niemand in het publiek die het boeit dat “with or without you” tot op het bot vernederd wordt. Integendeel! Het wakkert de goede sfeer alleen nog maar aan. Deze band had vanmiddag een supermiddag en het publiek heeft zich er uitmuntend mee vermaakt! Alleen maar winnaars dus!

Sjonnie Mobers

En over winnaars gesproken. De kersverse Biespop presentator Sjon Mobers (hopelijk komt hij komend jaar weer) haalt er tijdens de ombouwpauzes nog wat winnaars bij, van Rockstar for a Day wel te verstaan. Deze kids-contest werd de afgelopen weken in de regio gehouden en een aantal jonge deelnemertjes mogen tussen de bands door hun act opvoeren. Er wordt gedanst, geplaybackt en ook nog live gezongen! Het laatste meisje zingt Laura Jansen liedjes en weet in de eerste pauze al het kippenvel op de armen van de bezoekers te zingen.

Op het midden van de dag betreedt Tuesday Scoops het podium. Nooit van gehoord! Maar de gezichten op het podium zijn alles behalve onbekend. De oudere garde muziekliefhebber herkent daar muzikanten die in het verleden opereerden in bands met de illustere namen als Johnny & the Logans, The Jack Schroder Experience en De Sufgerukte Wallies. Namen die in het verleden vaak de kop op staken in de Limburgse muziekwereld. Muzikaal ligt het een beetje in het verlengde van de eerdergenoemde bands, maar dan met iets minder franje, tamtam en allure. Meer recht toe recht aan, iets serieuzer van toon ook, maar perfect om op een zonnige zaterdagmiddag op te dienen!

Intussen heeft Biespop al heel wat mooie namen op het podium gehad. Vooral veel regionale smaakmakers waren in het verleden ook op Biespop te zien. Denk aan de Janse Bagge Bend, Jessie Galante, Mo and the Family T., X-Libris, Massacre of Mankind, Superhero, Svenja, The Rolling Beatles en ga zo maar effe door. Aan deze lijst van namen mag Biespop 2 heel speciale namen toevoegen!

Feest met Madi

De eerste is Madi! Het verhaal van Madi lijkt wel een sprookje. Madi opende Pinkpop 2011! Madi won diverse prijzen, maar vooral ook de harten van heel veel muziekliefhebbers. En dat is geen raadsel. Want Madi oogt als de prinses uit het sprookje en de puntige popsongs konden zo de soundtrack zijn. In het sprookje is vervolgens plaats voor een flinke diversiteit aan tegenspelers. Sander Ruijters is de knappe prins (wiens scheerapparaat defect is) die de luisteraars makkelijk naar zijn hand zet. Aan zijn linkerzijde staat tegenwoordig ook een extra gitariste.  Zij vervult ook een fraaie rol in het verhaal van Madi. Op het podium staan de hele middag al diverse bezoekers te dansen en te zingen. Tijdens de show van Madi worden het er steeds meer en men glundert naar en flirt met de muzikanten die vooraan het podium staan. Er valt zoveel te genieten dat de show binnen no-time voorbij is! Dat was Madi! In de geschiedenis van Biespop zal zij ongetwijfeld een prominent hoofdstuk toebedeeld krijgen!

En ook bij Audiofeel is het feest

En dat geldt waarschijnlijk ook voor de afsluiter van de dag. Ook al zo’n naam om u tegen te zeggen. Het is Audiofeel. Voor Audiofeel is dit haast een thuiswedstrijd en voor zanger David Plantaz is dit alweer zijn derde Biespop. In een ver verleden speelde hij er met Svenja en The eUropeans. Shame on you als je die bands al vergeten bent. Audiofeel serveert Biespop vanmiddag een setlist vol intussen bekende songs. Want intussen mag je ze zo wel noemen. “Nugget” is zelfs bekend van de radio. Terwijl de zon het festival terrein prachtig verlicht geniet het publiek van de puntige, dansbare indie songs.

En zo werd het weer een heerlijke middag! Tevreden knikken wat medewerkers naar elkaar. Kapot moe of nog dolenthousiast van Audiofeel gaan de bewoners terug naar huis en verheugd iedereen zich weer op het volgend jaar, als er gewoon weer een Biespop is!

Dit artikel is gepost in Festivals, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online