Sjilvend Rock(t) 2012: minder is meer!

Als muziekliefhebber moet je soms zware keuzes maken. Ga je naar een festival als Graspop, waar je halve cd collectie live op de bühne staat of ga je lekker op nog geen 2 minuten van je woning naar een waar Pinkpop Light festival als Park City Live? Ik zocht de uithoek van de Mijnstreek op om een prima alternatief op het bovenstaande te bezoeken, waar lokaal talent centraal staat!

Rockmuziek en het dorpje Schinveld waren tot 2006 een combinatie van woorden die niet vaak in een zin werden uitgesproken. Een groep enthousiaste muziekliefhebbers dacht daar echter anders over. Het resultaat van deze ambitie is Sjilvend Rock(t). Dit jaar vond alweer de zesde editie plaats van dit uiterst gezellige festival. Dit festival staat voor laagdrempeligheid, vrije toegang voor iedereen en een slimme mix van lokale helden en de betere coverbands.

Sjilvend Rock(t) blijft zich ontwikkelen en groeien. Dit jaar vond voor het eerst de samenwerking met Stichting Popmuziek Parkstad plaats om een breder platform te kunnen genereren. De Line-up loog er dan ook niet om en liet een prima dwarsdoorsnede zien van al het jonge en minder jonge talent uit onze regio. Met zo’n uitgebreid programma is het onmogelijk om iedere band de aandacht te geven die deze verdient zonder er een compleet epistel van te maken.

Met bands als Solid Sun, Hector, After Seven en Cherry Darling zagen we enkele finalisten van bandwedstrijden als Nu of Nooit en de Exit Live Prijs terug en lieten deze zien waarom ze op deze wedstrijden hoge ogen wisten te gooien. Enkele hoogtepunten door het weekend heen waren Junkestra, Vortex Surfer, Come Miss Coma en Wake Up. Het dak ging er bij de Venlose stuiterballen van Two Days Left helemaal af ook en de afsluiters van de zaterdag, Shagging Ponies ruimden af! Dit laatste gezelschap was rechtstreeks van onder de rook van Rotterdam geïmporteerd om in vol ornaat een bak 80’s rock te laten horen waarbij geen een hit van welleer of cliché bespaard werd en de lachspieren van het publiek overuren draaiden.

De ambiance op het terrein is prima. Opvallend was dat het terrein wat compacter qua opstelling was dan gedurende voorgaande edities waardoor het een stuk knusser oogde en visueel ook meer allure had. Ook de constante afwisseling tussen de talent stage en het hoofdpodium bleek een succes te zijn. Dit festival is echt perfect voor die gene die wil weten wat er in de regio aan muziek leeft, maar door het jaar heen de tijd niet meer heeft om elke zaal af te struinen.

Groot worden door klein te blijven dat vat goed samen waar ze goed zijn daar in Schinveld. Verwacht geen grote namen, hippe events, maar wel een oer gezellig, gratis en lokaal festival waar ook afgelopen weekend weer niet alleen de lokale dorpelingen maar muziekminners van de hele Mijnstreek op hun wenken werden bediend.

Thumbs up!

Dit artikel is gepost in Festivals, Live, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online