Booch! 2012: Positief, energie, jongeren, Heerlen, toekomst en muziek

Het zit er weer op! Booch! 3 dolle dagen lang was het centrum van Heerlen weer het episch centrum van muziek. Uiteraard was ook Mijnstreekonline aanwezig op het festival.

Het festival is intussen uitgegroeid tot een begrip in de regio en ver daarbuiten. Afgelopen jaar sloeg het festival een nieuwe koers in. Een koers die dit jaar voortgezet zou worden. De organisatie van Booch! omschrijft het festival met een 6-tal termen: positief, energie, jongeren, Heerlen, toekomst en muziek! Eens kijken of dat ook klopt!

Kort voor het festival bekijk ik de weerberichten. Het ziet er fantastisch uit. Via mijn iPad bekijk ik filmpjes van het Booch! programma terwijl ik op en neer schommel in mijn hangmat. Het oogt veelbelovend. Veel verrassingen dit jaar! Op Facebook zie ik dat het gros van mijn vrienden dit weekend afzakt om Booch! te beleven. Booch! heeft gelijk: dat klinkt uitermate positief!


Party op de Bongerd

Doorgaans is de Bongerd niet echt een heel schokkend plein. Dit weekend wel! Neem de zaterdagavond. Vele duizenden mensen zijn aanwezig op het plein waar acts op 2 podia tegenover elkaar afwisselend dreunende beats de menigte in slingeren. Slippers zijn vandaag niet echt heel slim schoeisel. Het is wringen om door de hossende menigte van de een naar de andere kant te lopen. Het is ook moeilijk om stil te blijven staan met wat biertjes achter de kiezen en bijvoorbeeld Middleman op het podium. Wanneer Pomrad zijn set vol electrobeats heeft afgerond is het wurmen naar de overkant. Onderweg kom ik talloze bekenden tegen, sla ik geen drankje af en springen mensen in het rond. Eenmaal aan de overkant start Yellow Claw een enorm dansfeest. Yellow Claw mixt house met hiphop en Dubstep en zet het plein in vuur en vlam. Het publiek host, springt en gooit met krokodillen. Wanneer “krokobil” gedraaid wordt slaat de vlam echt in de pan. Wat een energie komt hier los!


Jonge bezoekers op Booch!

Opvallend is de gemiddelde leeftijd op het terrein. Zondagmiddag staan er zelfs twee ukkies van een jaar of 5 naast me die me “the horns” geven. Terwijl The experimental Tropic Blues Band vuige garagerock speelt op het Bruispodium, dansen twee mini meisjes rond de geluidstoren. Jong geleerd is oud gedaan! Heel opvallend is de grote groep jongeren. Zaterdagavond dansen ze op de dubstep beats en zondag hangen veel jonge meisjes als blozende bakvissen over de barriers als Only seven left op het grote podium staat te spelen. Natuurlijk zijn er ook veel oudere jongeren! Wat te denken van Wouter D. die de jongeren laat zien hoe stagediven echt moet! Booch! is er voor iedereen, maar de nadruk ligt op jongeren!


Småland op het Pancratiusplein Noord

En dat is goed! Want jongeren zijn de toekomst. Initiatieven als Kunstbende en Popsport erkennen dat en zij hebben dan ook een plek op het festival. Misschien een iets te verscholen plek. Maar ze zijn er! Met een eigen podium nog wel. Op het mooie Pancratiusplein Noord staan de caravans van Paul Moerel en zijn Kunstbende vrijwilligers gebroederlijk naast het podium dat een weekend lang jong talent huist. Wat te denken van Subpyao, Dog Mask, Luisterwaar, Småland, New Born Attitude, The Unofficials, Zahir, Jop Ostendorf, Hard2Get, Del Prado & Mr. John, Antoinette van der Weerdt, Burn A Stogger, Daimy Lotus en DJ Oli4. Vlakbij heeft ook jongerenfestival Breakfest een stand. Zij kondigen alvast het volgende jongerenfestival aan dat in september plaats zal vinden in Landgraaf.


De lokale helden van Unchained Breathing

Maar dit weekend draait het om Heerlen. Hoewel de lokale acts niet al te talrijk zijn, zijn ook zij vertegenwoordigd. Wat te denken van de bigpop sensatie Maryshade. Komt gewoon hier vandaan hoor! En natuurlijk Unchained Breathing. Na zes jaar buffelen staan ze dan eigenlijk in het hart van hun stad, met een grote harde kern er vlak voor. Ze spelen natuurlijk “anthem” als ode aan de enorme hardcore / metalcore scene die, weliswaar nog wat moe van de zaterdag, massaal is uitgerukt. In de late middag echter blijkt iedereen echt wakker te zijn. Heerlen kende in het verleden al heel wat memorabele shows waarbij de chaos in het publiek ongekend uit het dak ging. Denk aan Superhero op Booch! of Belgian Asociality op het Nor op Straat festival. Ditmaal is het Your demise dat zorgt voor de chaos. Pile-ons, circle pits, Mosh en zelfs een Mozes duik van inderdaad Wouter D. zorgen voor een onvergetelijke ervaring! Hier wordt nog jaren over gesproken. Your demise zal ook de ogen uitgekeken hebben. Het kan in Heerlen!


Een van de hoogtepunten: SX

Maar er was meer dan Mosh herrie of opzwepende dubstep. Vooral zondag bleek de keuze! Rats on rafts bijvoorbeeld. Alsof je terug bent in de prille jaren tachtig. Eigenlijk hoort deze band in het donker te spelen, maar op Booch! staan ze in lekker in de zon. La Caravan Passe brengt de Balkan naar Heerlen. Het is onmogelijk om stil te blijven staan bij deze vrolijke deuntjes. En dat terwijl kort daarvoor Kapitan Korsakov vele bezoekers de stuipen op het lijf jaagde met overstuurde, haast hysterische rock. Ook de shows van Oberhofer, Tass Finner en natuurlijk Royal republic mogen er zijn! Een van de grootse verrassingen is SX! Vlak voor de show tip Booch! voorzitter Kim me dat ik daar echt moet gaan loeren. En terecht. Dit Belgische drietal zet een haast feeërieke sfeer neer op het intussen duistere Booch! terrein. Hoewel Zwart Licht officieel de afsluiters zijn, is het optreden van XS gewoon het hoogtepunt en zo zit Booch! er op!


Kapitan Korsakov op het Bruis stage

Hopelijk zet Booch! deze lijn door. Misschien dan met meer lokale bands en misschien ook een wat minder verstopt talentenplein. En stiekem hopen we ook wel op een hernieuwde deelname van Pancratiusplein Zuid. Maar dat is voor volgend jaar. Wat betreft de 6 termen die Booch! noemde om het festival te bewoorden, het klopte!! Booch! 2012 was super geslaagd!!!

Foto’s kijken

Intussen verzamelen onze fotografen de beste foto’s van het weekend. We zullen de komende week nog wat foto’s plaatsen op de site. Vooralsnog verwijzen we je even door naar de Flickrpagina van Sascha!

Dit artikel is gepost in Festivals, foto's, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online