Jamestown lanceert debuut EP Trustice

Jamestown is binnen is binnen onze redactionele kringen al een aantal jaren een bekende naam. De punkrockband bestaat uit leden die hun sporen in de punkrock kringen binnen onze scene reeds ruimschoots nagelaten hebben. Gaat er een belletje rinkelen als de naam van Superhero genoemd wordt? Juist! Enkele leden van Jamestown maakten er in het verleden deel van uit, in de tijd dat de regio nog meer punkrock bands rijk was. Al een aantal jaren is Jamestown actief, maar tot dusver zonder een release van demo of CD.

Een soap vol bezettingswisselingen heeft Jamestown een tijdlang in de greep gehouden, maar intussen is de band op volle oorlogssterkte. Jamestown heeft met deze line-up eindelijk een debuut EP weten op te nemen. We hebben er even op moeten wachten, maar geduld wordt beloond!

Onlangs liep ik gitarist Robbie Jennekens tegen het lijf tijdens een festival in de buurt. Hij was heel erg enthousiast over hetgeen men opgenomen had en wist me te vertellen dat de EP gratis verkrijgbaar zou zijn. Intussen is de EP, “Trustice” online verkrijgbaar. “Trustice” is een samenvoeging van “trust us” en “justice”. De titel van de EP weerspiegelt perfect hoe de groep in het huidige muzikale landschap staat: “Vertrouw ons erop dat we rechtvaardig handelen!”
Jamestown benadrukt hiermee ten alle tijde tot het uiterste gaat om het vertrouwen van bezoekers en luisteraars te belonen. Klinkt goed!

Mede daarom heeft Jamestown geprobeerd om de kosten voor het opnemen van de songs zo laag mogelijk te houden. De band bivakkeerde voor de opname een week lang in punkbolwerk “de Plu”, in het hart van Heerlen. Dit allemaal om de kosten te drukken en de EP gratis aan te kunnen bieden. Desondanks is de dienstdoende producer van de EP iemand van allure. Niemand minder dan Tommie Bonajo werd bereid gevonden om de productie te doen. Tommie Bonajo heeft intussen een fantastische staat van dienst (hij produceerde werk van oa. Blind Sight, Dead Man’s Curse, All heads rise, Vortex Surfer, Circle of Silence, Progress, Unchained Breating en veel meer) en natuurlijk was ik meteen erg benieuwd naar hoe de mashup DIY, kraakpand, Tommie zou klinken.

Intussen heeft het 4-tal nummers een aantal luisterbeurten gehad. De eerste track “Busstop” is meteen raak. Frisse, uptempo punkrock is de koers, vlotte cleane vocalen, heldere gitaren, strakke drums en meezingbare refreintjes zijn de ingrediënten. Opvallend is het prettige stemgeluid van Remco Lebon.
Maar wat een sound wordt hier op getrokken! In een korte beschrijving vertelt de band dat men opgenomen heeft in een homemade studio, met onder andere vieze matrassen en ander materieel dat je terug kunt vinden in een kraakpand. Op papier zou je denken dat je rammelende garagesound voorgeschoteld krijgt, maar niets is minder waar.
De tweede track “Go find yourself” tapt uit een vergelijkbaar vaatje en ook de tracks “Goodbye” en “Into the wild” borduren voort op de ingeslagen koers.

In totaliteit heeft Jamestown een aardige showcase met deze 4 aanstekelijk tracks. Ik ben echter benieuwd wat Jamestown nog meer in petto heeft wanneer men het redelijk eenduidige stramien doorbreekt. Daar komen we alleen achter door de band ook live te gaan bekijken en na het horen van dit fraaie kwartet liedjes is die interesse alleen maar gegroeid!

Daarnaast is het cool dat de punkrock in deze regio weer een nieuwe telg heeft nadat het toch een tijdje vrij stil was rondom dit genre! Ik gok er op dat we de komende tijd nog wel het een en ander van Jamestown gaan horen!

De band heeft intussen alle liedjes online staan (na elke week 1 song te publiceren). Je kunt ze beluisteren en downloaden op de Jamestown Facebook pagina

Dit artikel is gepost in audio, CD reviews, Nieuws door: Mijnstreek Online