Dvers festival 2012!

Het zit er weer op! Dvers 2012! het showcase festival van SPL is intussen een waar begrip geworden en geheel volgens traditie is ook Mijnstreekonline er elk jaar te vinden.
Dit jaar helaas geen conferentie voor ons. Wegens voornamelijk logistieke problemen arriveerden we pas rond half 6 in Sittard. De conferentie zat er op dat moment al bijna op. Maar voor de optredens waren we natuurlijk ruim op tijd. Vanuit ons stamrestaurant op de markt maakten we een schema dat inzichtelijk moest gaan maken wat we in de avond allemaal wilden gaan zien. Een heel gepuzzel, want Dvers heeft ongeveer 65 shows gepland op 1 avond, dus alles zien is een illusie.

Op Dvers spelen vooral bands van het moment. Unchained Breathing is zo’n band! De jongens zijn intussen 6 jaar bezig en damned, wat zijn de mannen gegroeid. De set vanavond is helaas wat vroeg op de avond, maar desondanks geeft UB alles. Opvallend is de dynamiek in de set. Gorgelende breakdowns worden afgewisseld met sferische kippenvel momenten. Jaren geleden was UB een belofte voor de toekomst. Welnu, die toekomst is nu! De jongens gaan spoedig de studio in voor een nieuwe EP, waarvan de verwachtingen hoog zullen zijn.

Intussen is er steeds meer volk binnengedruppeld. Ook in de stad is het druk. Vanuit Café Dwaas komen heerlijke hardrock klanken, maar het is nog niet zo eenvoudig om daar binnen te geraken. Voordat we voor Newborn Attitude staan te kijken ben zijn we heel wat duw en trekwerk verder. Maar de moeite loonde zich! Newborn Attitude is een vette band. Ze wonnen Kunstbende. En dat is absoluut verklaarbaar!

Een paar Cafés verder is het wederom dringen geblazen. In Ernesto’s is het de beurt aan Sparrow Falls. We zijn benieuwd naar de akoestische set die ze gaan geven. De locatie past er in ieder geval prima bij. Het begin van de show is aan de rommelige kant. De band heeft zichtbaar moeite om het tamelijk uitgebreide instrumentarium voor geluidstechnisch onder controle te krijgen, maar het lukt! En het klinkt fantastisch! Plots blijkt dat de songs in deze setting nog veel meer diepte hebben. Het enthousiasme in de zaal lijkt unaniem. Wat een heerlijke show!

Eenmaal buiten blijkt dat we moeten rennen om Kings of the day te zien. Ze spelen in de Tempel. Onderweg wordt er nog even gestopt als op de markt een jong bandje in de Kunstbende caravan start met spelen. Het is intussen behoorlijk fris geworden buiten, maar het enthousiasme van het bandje en de toehoorders is hartverwarmend.

De diversiteit van locaties zorgt als voor verrassingen op zich. De tempel was een van de kroegen die we nog niet aangedaan hadden. Kings of the day staat op te bouwen tussen Mariabeelden en ridderharnassen. Het is intussen een hele tijd geleden dat Kings of the day bezig was met hun glorietijd. Er is intussen veel veranderd. Dat blijkt ook wel als de show zich ontvouwt. Oude krakers worden overgeslagen. De nadruk ligt op nieuw werk. Het klinkt allemaal erg veelbelovend, maar het is flink wennen. Het is allemaal een stuk trager en helaas zorgt het wisselen van instrumentarium dat de vaart een beetje uit de show raakt. Maar muzikaal is Kings of the day echt enorm gegroeid. Erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Omdat Kings of the day is uitgelopen is het niet meer mogelijk om op tijd in Fenix te komen voor de show van Colossa. Een groot nadeel aan de drukke en propvolle line-up. Maar het voordeel is dat er zoveel te zien is dat een goede vervanger snel gevonden is. Binnen no-time is de experimentele indie-rock van Kings of the day ingeruild voor de psychedelische klanken van Solid Sun.

Rondom de Cafés is het naast het muzikale aanbod ook een prima manier om bekenden te treffen. Erg leuk! Zo kom je nog eens iemand tegen! En soms zijn dat lui die je al jaren niet gezien hebt. Zoals de mannen van Cowboys of the sky! Intussen is dat zeker 10 jaar geleden dat zij hoge ogen gooiden in zelfs het landelijke popcircuit. Onlangs speelden ze op de B52 reünie en vanavond op Dvers. Ernesto’s is een mooie plek voor ze. Oude tijden herleven wanneer de scratcher de plaat start en de vadsige bluesrock gespeeld wordt. Echt leuk om dat weer eens te zien en vooral ook te horen!

En intussen is het dan weer bijna klaar en heb je een handvol bands gezien. Dan nog maar 1 klapper meepikken! Die klapper is ditmaal Life’s electric. Zij spelen als afsluiter in Fenix, dat bij aankomst al grotendeels leeg is. De band zal het worst wezen. Zij spelen enthousiast een keur aan liedjes van de CD “trust me I’m a doctor” en zorgen voor een fraai slot van Dvers 2012!

Moe en voldaan zakt de karavaan weer af richting Heerlen! Tot volgend jaar!!

Bekijk foto’s
Check hier “the full monty” of een korte impressie hieronder

Dit artikel is gepost in Festivals, foto's, Live, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online