10 jaar Progress! Wat een feest!

Het is een hele prestatie, spelen in een band en dat 10 jaar met elkaar volhouden. Het is Progress gelukt! Afgelopen weekend bestond het Heerlense punk / hardcore gezelschap maarliefst 10 jaar en dat moest gevierd worden! Natuurlijk met een show in Bluff, een van de muzikale bastions in de Mijnstreek, maar ook met de release van een aantal nieuwe nummers.

Dat het niet eenvoudig is om je band 10 jaar lang in stand te houden, dat is gebleken in het verleden van de band. Een tijd lang had Progress meer weg van een duiventil en daarmee kent de band een flinke lijst aan voormalige bandleden. Maar de meest recente line-up (met zanger Thom als oer-bandlid) is intussen weer aangevuld met een vaste bassist en dus kan Progress ook weer vol goede moed naar de toekomst kijken. De nieuwe release onderstreept dit. Luister maar eens naar de 4 nummers die de mannen geheel gratis verstrekken. De rek is er nog lang niet uit!

Dan het feestje zelf. Natuurlijk nodigde men de nodige gasten uit. Helaas verviel Circle of Silence van de line-up, maar met Jamestown en The Minority was er prima support in huis!


Jamestown mag dan al een tijdje bezig zijn, pas vrij recent is de band begonnen aan een heuse zegetocht. Onlangs stonden we al stil bij de release van Trustice (net als Progress een gratis release). De schijf werd uitermate positief ontvangen en nummers als “busstop” doen het live prima. Jamestown klinkt live harder, sneller en dikker dan op de schijf. Met ontembaar enthousiasme walst Jamestown over het bomvolle Bluff heen en massaal gaan de handjes in de lucht! Vanavond is Jamestown de perfecte support voor een 10 jarig jubileumfeest, maar Jamestown kan zondermeer zelf een show headlinen. Wat een feest om deze band te zien!


Met The Minority is er ook een band uit de Randstad op bezoek. Heel vreemd is dat niet, want bassist van The Minority, Hans Wetzels, is een van de oud gedienden van Progress., dus de link is snel gelegd. Intussen is Hans samen met The Minority erg goed bezig. De show in Bluff is een van de dates tijdens een heuse tour. The Minority verrast ook! Het gaat allemaal nog een stuk sneller dan bij Jamestown en ook The Minority lijkt vleugels te krijgen. Het songmateriaal is boeiend dus ook voor de bezoekers die de band nog niet kennen is het genieten geblazen. The Minority noemt het punkrock, maar de hardcore invloeden druipen er vanaf. The Minority is een band die je gerust mag onthouden!


De tent is daarmee volledig op temperatuur voor Progress. Bluff is tot de nok gevuld en als de band van start gaat barst het feest volledig los! Natuurlijk passeren krakers als “the shows”, “eye for an eye”, “silence” en “free at last” de revue. Maar natuurlijk speelt Progress ook nieuwe nummers: “dear natascha”, “18:22”, “mountain of statues” en het aan de scene opgedragen “crosses, candles and smiles”. Vooral die laatste onderstreept de toon van de avond. Het gaat hier om broederschap, om puurheid! Het druipt er dan ook vanaf. Wanneer Progress dan ook nog eens “young till I die” speelt, kan het niet meer stuk. En hoewel Progress 10 jaar bestaat is het toch even lastig om een toegift uit de hoge hoed te toveren. Met good old Hans op bass ratelt Progress ook nog eens “lost the faith” over het publiek uit.

Maar dan is de koek ook echt op en trekken de kruitdampen op. Voor het podium lijkt het haast een slagveld, maar de moshers en stagedivers die wat averij hebben opgelopen kalefateren zichzelf op met een fles water en heerlijke roomsoezen.

Deze avond gaat de boeken in, dat kan niet anders! Zo moet het!

Foto’s van Sascha en Michel zijn er in grote getalen

Jamestown

The Minority

Progress

Dit artikel is gepost in foto's, Live, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online