Graund’s Germinal – Film & livemuziek

Muziekgezelschap Graund geeft 14 december 2012 een uniek concert in Schacht Nulland Kerkrade. In de ophaalkamer van de schacht van de toenmalige Domaniale Mijn verzorgt de band live-muziek bij de stomme film Germinal uit 1913. De film is naar het boek van Emile Zola en gaat over een opstand van mijnwerkers in de laat negentiende eeuw. De eenmalige voorstelling vindt plaats in kader van MijnNacht 2012, georganiseerd door Science Center Continium.

In Germinal, in het Nederlands ook uitgegeven als De mijn, br
engt de Franse schrijver Emile Zola de barre omstandigheden van het leven van de 19e-eeuwse mijnwerkers aan het licht. Met de gelijknamige stomme film uit 1913 vestigde regisseur Albert Capellani (1874-1931) naam als een van de grootste filmmakers van deze tijd. Wat de film zo vertrouwd en indrukwekkend maakt zijn de prestaties van de belangrijkste acteurs, die hun personages levensechts neerzetten zonder te vervallen in bombast.
Eerder maakte Graund al een eigentijdse bewerking van Eisenstein’s film Pantserkruiser Potemkin uit 1925. Voor de eenmalige uitvoering van Germinal sluit het gezelschap zich een maand lang op in de Nulland Schacht in Kerkrade. Om het verhaal van Zola, de beelden van Capellani, de werkelijkheid van het verleden, en de plek van vandaag samen te smeden tot een eigen versie van een verhaal dat meer is dan een optelsom van de afzonderlijke delen.

Graund valt op door een veelheid aan invloeden en door een bijzonder eigen geluid. Donkere muziek vol liefde en pijn, die je steeds weer op het verkeerde been zet, maar die ook iets met je doet. In 1994 begonnen als experimenteel collectief grossiert Graund de laatste jaren in heuse songs met kop en staart, waarin steeds meer roots-invloeden te herkennen zijn. Maar Graund is nog altijd behoorlijk weerbarstig. Tegendraads, onalledaags en verfrissend origineel. In het zuiden kent men Graund ook wel van de regionale radio en televisie. Nummers als Ich Ben Weer Truuk en Johnnie prijkten bovenaan de Limburgse lijsten. Optredens worden, naast de muzikale capaciteiten van het viertal, gekenmerkt door intensiteit en gedrevenheid. Graund weet zijn publiek van begin tot eind te boeien. Een meeslepend muziekgezelschap voorwaar.

De voorstelling is vrijdag 14 december in schacht Nulland te Kerkrade, toegang om 19:00 en aanvang om 19:30. Germinal/Graund is georganiseerd in het kader van MijnNacht 2012 van Discovery Center Continium. De toegang is gratis.

Dit artikel is gepost in Nieuws, shows door: Mijnstreek Online