New band: One Wonders


Als er een lokale band is die in 2012 erg is opgevallen, dan is het One Wonders wel. Dit vijftal bracht onlangs 3 songs “uit”, welke ze afgelopen zomer opnamen met Stefan van Neerven in de Heartwork studio. Ook bij de Mijnstreekonline redactie is One Wonders’ naam veelvuldig gevallen. Tijd om er wat aandacht aan te schenken dus. Live konden we ze helaas nog niet bewonderen, maar gelukkig stuurde drummer Ed Pantus ons de 3 nummers toe. Een goed moment om Ed kort wat vragen voor te leggen om One Wonders kort even te introduceren, alvorens stil te staan bij de songs.

Toen ik hoorde van One Wonders en kort even wat onderzoek deed naar de gezichten achter de band, ontdekte ik dat One Wonders bandleden bevat met een behoorlijke geschiedenis. Ed, vertel ons, wie zijn One Wonders?

Ruud speelde gitaar in de bands Disfunk en Poetry For The Damned, Kjell speelde bas in onder andere Disfunk, Arian speelt in Phoenix’Ashes, Niels speelde in Phoenix’Ashes en Onefix en ik zelf drumde in Cornholio, Onefix en Forgettoforgive. De band is als een simpele puzzel in elkaar gevallen. Niels en Arian hebben jaren samen in bands gespeeld, Niels is ook een aantal jaar met Edwin in Onefix actief geweest. Kjell is de vriend van een collega van Arian en Ruud is na Disfunk bevriend gebleven met Kjell.

Een kleurrijk gezelschap! En heel wat Mijnstreek roots! Wat me opvalt is dat de roots van velen van jullie vooral in de hardcore / screamo /deathcore regionen ligt (Disfunk was overigens toch heel wat experimenteler) en dat jullie met One Wonders uit een heel ander vaatje tappen. Overigens denk ik dat het een welkome afwisseling is binnen de muziekscene. Vertel eens wat meer over de stap naar de meer alternatieve rock richting.

Niels besloot na het uit elkaar gaan van Onefix om het pact met de duivel te doorbreken en de metalscene te verlaten. Dit alles om zijn voorliefde voor alternatieve melodische muziek uit te gaan werken. Met bands als Tool, Incubus, Dredg en Thrice als grootste bronnen van inspiratie is hij achter zijn PC een aantal nummers gaan schrijven. Toen Forgettoforgive stopte zijn Niels, Arian en ik een handjevol nummers gaan repeteren en toen is het balletje gaan rollen. Het instrumentale gedeelte wordt door Niels bedacht en uitgewerkt, waarna Ruud met ondersteuning van Niels de zanglijnen maakt. De teksten worden ook voornamelijk door Ruud geschreven. De nummers worden thuis ingestudeerd en tijdens de wekelijkse repetities worden de nummers tot volwaardige songs gesmeed.

Intussen zijn deze songs ook te beluisteren, toch?

Sinds kort staan er inderdaad drie songs online die wij afgelopen zomer samen met Stefan van Neerven in zijn Heartwork studio hebben opgenomen ter promotie. Met deze muziek willen wij lobbyen om zo veel mogelijk publiciteit/optredens/liefhebbers te kunnen verwerven. Onze muziek moet gevoeld worden!

Dat lijkt mij ook! Die tip van Ed heb ik dan ook ten harte genomen. Luisteren die hap!

De songs die One Wonders deze zomer opnam zijn “Bliss”, “Lost” en “Between love and fear”. Onlangs hoorde ik wat video opname van One Wonders live en dat klonk heel erg veelbelovend, maar na het starten van de song “Bliss” raak ik toch een stuk enthousiaster. Want om te beginnen valt de kraakheldere productie meteen op en daardoor komen de songs prima uit de verf. Het meest opvallende wapen van de band zit ‘m in de zang. Het melodische, vaak tegen het melodramatisch aanzittende zanggeluid van Ruud blijkt onmiddellijk het meest karakteristiek in het geluid van One Wonders. Het doet me aan Dredg Gavin Hayes denken. Prettig is ook de ondersteuning van de achtergrondvocalen. Overigens ken ik Ruud als gitarist van Disfunk en de verrassing is groot om hem op deze manier bezig te horen!
One Wonders blijkt daarnaast ook te beschikken over een alleraardigste songwriter. De songs zitten prima in elkaar en liggen lekker makkelijk in het gehoor. Prima compact geschreven. Drums zijn retestrak en wisselen van uptempo naar tragere stukken, maar altijd dienend en tot in de puntjes verfijnd. Mooi voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de intro van “lost”. Ook de gitaarpartijen zitten prima in elkaar. One Wonders beschikt over een behoorlijk open geluid en ondanks de afwisselende partijen is het nergens zo vol dat de zang in het nauw gedreven wordt. Maar ook voor een solo is ruimte, zoals bijvoorbeeld te horen is in “Bliss”.

One Wonders lijkt de zaken prima op orde te hebben. Overtuig je zelf en download de 3 tracks van One Wonders. Zelf ben ik erg benieuwd naar de live verrichtingen van de band en naar de ontwikkelingen in de nabije toekomst. Want de band beschikt over dusdanig veel ingrediënten dat het verhaal van One Wonders nog maar net begonnen zal zijn! Wij zijn erg benieuwd! To be continued!

De songs van One Wonders zijn te bluisteren op de Bandcamp pagina van de band.

De komende weken kun je One Wonders ook live bewonderen:
22-12 – Café Max, Geleen
18-01 – Oefenbunker, Landgraaf (support van Kill Ferelli)
26-01 – Snortival-indoorfestival, Downtown, Sittard

Dit artikel is gepost in Interviews, Nieuws door: Mijnstreek Online