SnowPOP 2013

2013 is nog maar net begonnen, maar daar was al het eerste festival in Heerlen. Lekker vroeg dit jaar! Buiten vroor het dat het kraakte en het kostte me wat moeite om toch die steenkoude auto in te stappen, maar uiteindelijk besloot ik af te rijzen naar het Cultuurhuis in Heerlen om SnowPOP 2013 te bezoeken. Sneeuw zat buiten, natuurlijk was ik erg benieuwd naar de “pop” binnen.

IMG_1946
Thegobeat

Terwijl ik handjes schuddend mijn weg baan richting garderobe, blijkt dat de show van de eerste band er reeds op zit. Many more heb ik daarmee dus gemist, maar gelukkig ben ik op tijd voor Thegobeat. De band komt mij wel heel erg bekend voor en dat klopt, ik heb de meesten van hen al zien spelen in oa. The Gainsay. Als de band begint met spelen blijkt dat ik de pop in SnowPOP ook ontdekt heb. Want hoewel er wel degelijk rock elementen in de muziek van Thegobeat terug te vinden zijn, is dit onvervalste synthpop met een duidelijke oorsprong in de jaren 80. De songs zijn lekker catchy en men heeft met Rob Driessen een prima zanger in huis, her en der aangevuld met de tweede stem van gitarist Rob Truijen. Het zorgt bij vlagen voor aanstekelijke dubbele refreintjes, ondersteund door een opzwepende ritmesectie. Stilstaan is moeilijk bij deze band. De hoeven tikken op de beat tegen de vloer. De toetsenist lijkt in het geheel een beetje afzijdig. Zijn instrumentarium staat in een hoek en ook in de sound vertolkt hij geen hoofdrol, daar waar Rob Truijen bij vlagen toch opzichtiger strooit met fraaie gitaarsolo’s.
Thegobeat speelt komende vrijdag ook tijdens de Nu of Nooit voorronde in de Nieuwe Nor, dus er is al heel snel weer een kans om ze te zien spelen. Het zou nog best eens een finalist kunnen zijn! Check dat uit! Vette band!

IMG_2036
Moons of Neptune

Terwijl het podium leeggehaald wordt snelt het publiek zich terug richting de andere zaal. Het Cultuurhuis beschikt over de luxe van meerdere podia en daar maakt men dan ook gretig gebruik van. De ambiance in het kroegcafe is totaal anders dan bij Thegobeat. Vooral veel intiemer en dat blijkt een prima plek te zijn voor Moons of Neptune, wederom een band uit Maastricht. Centrale man in deze band is Frank Heine, bekend van natuurlijk Green Dream. Aan zijn zijde heeft hij Rene van Engeland en Coen van Dam. Als trio rocken ze er flink op los. Geen overbodige opschmuck, gewoon muzikale passie en kunde! Het druipt echt van het podium. Het is prachtig om te zien hoe de drummer vol overgave zijn drumstel bewerkt terwijl hij samen met Frank prachtige tweestemmige refreintjes zingt. Regelmatig verschijnt er een tevreden lach op het gezicht van Frank Heine en dat is geheel verklaarbaar! Het moet geweldig zijn om over de kunde te beschikken dit soort songs te produceren en ze dan ook nog te mogen vertolken met dit niveau muzikanten! Dikke plus!

IMG_2210
Rectifire

Intussen staat Rectifire klaar op het andere podium. Het staat er vol met amps, lampen en vooral ook met muzikanten! Maar liefst 3 gitaristen staan er op een rijtje, de bassist niet eens meegerekend. Ik ben zelf geen fervent liefhebber van coverbands, omdat ik niet kan voorkomen dat het origineel van een nummer in mijn hoofd blijft spoken, terwijl de band er een eigen draai aangeeft. Bij Rectifire is dat niet anders. Maar dat ligt niet zeker niet aan de jongens in deze band! Vol overgave spelen zij covers van Golden Earring, Lenny Kravitz, Kings of Leon, The Cult, U2, Queen en nog meer bands waarvan we allemaal CD’s hebben staan in onze platenkast. Deze band is echt in voor een feestje. Alle toeters en bellen zijn daarbij aanwezig. Achter de drums staat een mega LED wall en bij de Queen cover tovert de zanger zelfs een Brian May gitaar tevoorschijn. Je zult zo’n band maar op je trouwfeest hebben! Ongetwijfeld een groot succes! Eigenlijk dus niets aan te merken op de show van Rectifire, maar persoonlijk had ik ze liever op dat feest gezien waar normaal de duffe DJ staat!

IMG_2237
Scumbag!

Dan is het tijd voor alweer de afsluiter van de avond. Vol verwachting heb ik uitgekeken naar de show van Scumbag!, zeer waarschijnlijk een van de meest besproken bands uit deze regio op dit moment. Ze gaan vanavond een beetje tegengas geven tegen inbreng uit Maastricht (toch in de meerderheid). Dat is deze Scumbags absoluut toevertrouwd. Middelpunt is Marcel van de Berg, die speciaal voor SnowPOP het hemd van King Mobe geleend heeft. Ook al hangt hij vrijwel de hele set aan zijn microfoonstatief, zijn bewegingen zijn een magneet voor het oog, om van zijn stem nog maar te zwijgen. De band grooved er intussen zwaar op los. Drums worden afgetuigd en de gitarist speelt de ene vettige riff naar de ander, ondersteund door solide baswerk aan de linkerzijde. Inhoudelijk tapt de band uit een redelijk ingekaderd plaatje, maar doordat er op het podium genoeg te zien en te lachen valt, is dat eigenlijk helemaal niet erg. Het is simpelweg onderhoudend en weglopen is dan ook geen optie. En hoewel de haren van de boys van de band meer lijken op 50 tinten grijs, is er van slijtage toch weinig te merken bij deze (met alle respect) oud-gedienden!

Overigens stond Scumbag! Onlangs op Nu of Nooit. Thegobeat gaan dit komende vrijdag (Nieuwe Nor) doen en als ik me niet vergis stonden er vanavond heel wat mannen op het podium die in het verleden iets met de wedstrijd te maken hadden. Dus ondanks dat ik koos voor dit bezoekje aan SnowPOP en niet aan Fenix (waar een Nu of Nooit voorronde was) toch nog een fikse lading Nu of Nooit!

IMG_1966
King Mobe!

En zo zit de eerste versie van SnowPOP erop! Als we King Mobe mogen geloven hebben we nog veel edities te gaan! De eerste was alvast eens erg geslaagd!

Foto’s van dit feestje zijn er ook! Je treft ze hier aan!

Dit artikel is gepost in Festivals, foto's, Live, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online