Unchained Breathing – The Allspark

unchained-breathing

Unchained Breathing is intussen een gevestigde naam binnen het metalcore / deathcore circuit in Heerlen, maar ook ver daarbuiten. Unchained Breathing timmert dan ook al heel wat jaren aan de weg en de afgelopen jaren heeft men keihard gewerkt om de naam te vestigen. In 2010 kwamen ze al met “I force myself” en afgelopen jaar bracht UB de single “Anthem” uit. Intussen stond de band op tal van podia en werkte het ondertussen aan de release van de kersverse EP “The Allspark”. Daar werd door fans, maar zeker ook door ons, reikhalzend naar uitgekeken. UB liet met “Anthem” al zien waar het heen wilde en ook de shows op bv. Dvers en Booch! waren veelbelovend. En de jongens waren ook toe aan een EP van formaat!

Daags voor de release sprak ik de mannen al en ze wilden me het nieuwe werk dolgraag op een via de mobiele telefoons laten horen. Dat gebeurde gelukkig niet. Ik kom zelf nog uit het tijdperk van vinyl, cassettebandjes en later natuurlijk ook de CD’s en vind het cool om muziek ook letterlijk uit de kast te kunnen trekken. Daar heeft UB voor gezorgd, want de tracks van “The Allspark” zijn netjes geclusterd op een UsB stick. Misschien toch maar overwegen om een USB plankje in mijn muziekkast vrij te maken.

De verwachtingen liggen hoog om diverse redenen. Ten eerste omdat UB de afgelopen jaren de lat zelf enorm hoog heeft gelegd en ten tweede omdat men een muziekgenre speelt, dat toch al aardig ontgonnen is. Om op te vallen tussen de vele death & metalcore bands, dien je echt alles uit de kast te halen en de grenzen te overschrijden om boven het maaiveld uit te steken. De laatste keer dat ik UB zag spelen was al duidelijk dat de jongens van die eis op de hoogte waren.

De EP opent met “The Extortionist”. Deze track werd al eerder verspreid en was ook mij al bekend. Hoezo met de deur in huis vallen! De sound is bruut, de song complex en gevarieerd. Strakke riffs worden afgewisseld door meer toegankelijke refreintjes met de cleane zang van Davy in de hoofdrol. De verrassing zit echter meer in de nummers die volgen! Neem “Rebuilding the observer” bijvoorbeeld. Daar opent de band melodieus en groovy voordat men overschakelt naar een stuk vakkundig sloopwerk. In het midden wordt voor het eerst de inbreng van Davy op toetsen duidelijk. Met spacy ambient klanken bouwt de band de song naar een heerlijk einde toe! Ook in “Oblivion” is de mix tussen deathcore en het meer ambient geluid duidelijk aanwezig, om in “Aeons” helemaal te vervallen in electro (hoewel dit meer een intermezzo lijkt dan een song). Het beste lijkt UB voor het laatst bewaard te hebben. “Energon” is wat mij betreft vergelijkbaar met “Rebuilding the observer”, misschien bij vlagen nog meeslepender! Heerlijk ook dat gekrijs van Conner, Davy en gastzanger Daniel Schewior, maar de cleane partijen mogen er zeker ook zijn! De song waarbij de sound van UB naar mijn mening het best vervlochten is, is afsluiter “The Allspark”. In de andere songs lijkt UB de muziek een beetje op te delen in technische deathcore of meer meeslepende ambient stukken met cleane zang. In “The Allspark” combineert men ultra strakke riffs en complexere ritmes met die meeslepende zang en toetsensound. De twee muzikale werelden komen in deze song het best tot elkaar! Fraai is vooral het avontuurlijke middenstuk (met fraaie ruimte voor de gitaar van Dimi, zoals we hem in de toekomst hopelijk vaker mogen horen) en de eindfase van de song.

Ik ben onder de indruk van de luisterbeurten! Want alle melodische stukken ten spijt, UB blijft een band die je oren afstoft en je genadeloos naar de strot grijpt. Een klein half uur neemt de band je mee in een meeslepend, futuristisch aandoende epos. Het meest valt me de muur van vette gitaarriffs op in combinatie met retestrakke en opzwepende drums. Zij zorgen voor een geweldig fundament in werkelijk elke song! De cleane zang en de bij vlagen epische toetsenklanken zijn een goede tweede. De prima productie zorgt voor een perfecte balans van al deze onderdelen en voor het feit dat je werkelijk weggeblazen wordt.

Ik ben blij met deze EP! Ik ben vooral ook benieuwd welke kant het met de mannen op gaat. De song “The Allspark” eindigt misschien ook wel met een alleszeggende fade-out. Als dat de richting voor de toekomst is, dan verheug ik me al op het vervolg!

Maar dat zal nog even op zich laten wachten. UB zal met “The Allspark” zeker nieuwe deuren openen en vol aan de bak moeten. En daarmee zijn ze een vaandeldrager van onze scene waar we oprecht trots op mogen zijn!

Een verslag van de EP release volgt overigens spoedig. Wegens ziekte en tijdsproblemen heeft onze redactie wat averij opgelopen, maar we zullen ook dit feest uitvoerig verslaan!

Ben je benieuwd naar de songs van de jongens? Hier zijn de songs!

De songs zijn ook te beluisteren en te koop via Bandcamp!

Dit artikel is gepost in Nieuws, Releases door: Mijnstreek Online