Optreden op je eigen verjaardagfeest

Je wordt maar een keer in je leven vijftig. De meeste mensen vieren dat met een uitbundig feest. Er zijn ook mensen die de vijftigste verjaardagsfeest omlijsten met live muziek van hun eigen band, zoals John Höppener, bassist van Plastic Personality en X-Libris. John Höppener is niet de eerste de beste bassist. Zijn muzikale palmares is lang! Intussen repeteert John al sinds begin jaren 80 in de Oefenbunker en is daarmee een van de oerbewoners en een van de nog actieve muzikale iconen. John speelde in bands als Altara & Meconium en is intussen sinds jaar en dag bassist in Plastic Personality en X-Libris.

Natuurlijk vond het feestje rondom John plaats in “zijn eigen” Oefenbunker. Een DJ? Nee, muziek werd verzorgd door de gastheer zelf, met om hem heen zijn muzikale vrienden van Plastic Personality en X-Libris.

IMG_1229
Plastic Personality

Plastic Personality is een band die je niet vaak live te zien krijgt. Shows zijn spaarzaam. Maar productief is de band wel degelijk. De band schudt tijdens de show een groot aantal hoogstaande songs uit de mouw. Onbegrijpelijk dat deze mannen zo weinig de baan op gaan, want de band bulkt van de kwaliteit. Wat te denken van de, bij vlagen nogal onconventionele, maar altijd boeiende gitaarpartijen. De band heeft een groovende motor met Patrick van de Heuvel achter de ketels en John Höppener als zijn ritmische kompaan. En dan is er nog het geheime wapen op zang! Prachtig om te zien hoe zanger Peter op boeiende wijze over het podium schuifelt, hangt en druk gebaart. Dit bonte vijftal klinkt zeer zeker progressief, maar ook vlagen eighties new wave en psychedelica druipen er vanaf. Vocaal doet het me erg denken aan TC Matic. Plastic Personality is alles behalve plastic! Het is puur! Het is echt! Dit is wat deze mannen leuk vinden, dit is wat ze vervolgens ook gewoon spelen en dat doen ze op sublieme wijze! Plastic Personality is een verborgen parel zeker als je van avontuurlijke en progressieve muziek houdt!

IMG_1603X-Libris

Terwijl de X-Libris op het podium ombouwt wordt er buiten een frietkraam geïnstalleerd. Net een festival! Nadat de vele aanwezigen de porties friet en vette hap naar binnen hebben gewerkt, mag John Höppener zich voor de tweede keer deze avond naar het strijdtoneel begeven. Ook bij X-Libris wordt snel duidelijk hoe hoog het niveau is. Ditmaal is er geen slaggitarist en X-Libris doet het dus met maar 3 instrumentalisten. X-Libris tapte doorgaans uit een nogal funky vaatje. En dan vooral een lichte puppy variant. Maar de band rockt ook! Flink wat nieuwe nummers komen voorbij en hoewel de inslag nog altijd wat lichte funky invloeden heeft, scheurt X-Libris er flink op los. Andreas Phillip grossiert daarbij in perfect gearrangeerde gitaarriffs en een flink aantal heerlijke solo’s, waarbij hij altijd kan bouwen op de solide en creatieve ritmesectie met John Höppener en Rob Wunderink (die je natuurlijk ook kent van Mescaliner). En dan zijn er nog die 2 sympathieke dames op zang. X-Libris is een bont gezelschap muzikanten dat toch bewijst heel wat in hun mars te hebben. Daarbij overigens ook gesteund door een piekfijn geluid zodat de show prima uit de verf komt.

Laten we hopen dat John zijn 60ste verjaardag op dezelfde manier gaat vieren! Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe Plastic Personality en X-Libris over tien jaar klinken!

Bekijk foto’s van de show

Plastic Personality

no images were found


X-Libris

no images were found

Dit artikel is gepost in Live, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online