Interview met The Scalding

Extreme Metal staat in eerste instantie niet bekend als HET muzikale export product van de Mijnstreek, echter zijn er de afgelopen jaren een aantal iconen van hier afkomstig welke in de internationale scene hoge ogen gegooid hebben. De van origine Blackmetal band Inger Indolia heeft begin jaren 2000 een ware cultstatus vergaard met haar album ‘Sycosynthesis’ en op dit moment mag Carach Angren zich tot de subtop van de symfonische Blackmetal scene rekenen met aankomende optredens in onder andere Roemenië en Japan!

Een naam verbindt deze twee bands met The Scalding: Marcel Hendrix! Na zijn vertrek uit Carach Angren wilde hij de standaard voor extreme metal herdefiniëren en verzamelde een stel muzikanten om zich heen die gepokt en gemazeld zijn met het extreem metalen spelletje. Onlangs bracht de band haar eerste videoclip uit met de illustere titel ‘The Discernment Fails, welke als voorproefje geldt voor hun debuut EP genaamd ‘The Conscious Dilemma’. Reden zat voor MIjnstreekonline redacteur Ralph om een gesprekje met Marcel aan te knopen!

scalding-band

Afgelopen weekend maakten jullie je live debuut op het prestigieuze Vlamrock Festival in België. Ik ben benieuwd hoe jullie deze show ervaren hebben en wat de respons was.

Het was niet helemaal ons live debuut. We deden eerder in juni al een try out show in Tilburg om ons voor te bereiden om deze show op Vlamrock. De show liep erg lekker. Op wat kleine foutjes na hebben we een vet strakke set neergezet. Het publiek was dan ook zeer te spreken en van meerdere mensen kregen we te horen dat we een van de hoogtepunten van de dag waren. Ik kan me een slechter debuut voorstellen.

Met een debuut show van zo’n kaliber scheppen jullie hoge verwachtingen. Ik ben dan ook erg benieuwd wanneer wij The Scalding in de Mijnstreek kunnen verwachten!’

Om eerlijk te zijn heb ik geen idee. Maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. Verder zijn we in onderhandeling met een booker die ons meteen na de eerste show benaderde. Tot die tijd kun je ons altijd benaderen via bookings@thescalding.com

Kun je wat meer vertellen over het opnameproces van jullie aankomende tunes?

We hebben in eerste instantie heel wat vertraging opgelopen. Onze vorige zanger ( Che – From Earth/Herder ) verliet de band en in de studio bleken we weinig vertrouwen in onze oude drummer meer te hebben. Toen Boris (zang) en Erik (drums) toetraden tot de The Scalding werden de mogelijkheden ineens enorm. Onze muziekstijl werd meer divers en ik ben als een gek nieuwe nummers gaan schrijven om zo snel mogelijk terug de studio in te duiken. We hebben bewust gekozen voor Tommy Bonajo/TomsterProjectStudios

Is het verhaal in jullie clip verbonden met een concept wat al jullie songs en visie verbindt?

Elke tekst is een verhaal op zich. De teksten zijn hersenspinsels van Boris. Ze staan los van elkaar en gaan over zaken die op dat moment spontaan ontstaan of waar Boris zich mee bezig houdt. The Discernment Fails gaat bijvoorbeeld over een gast die op het randje leeft en de realiteit langzaam uit het oog verliest. The Craving over een vent die masturbeert nadat hij net zijn been eraf heeft geschoten (waar gebeurd). Het is dus duidelijk geen concept EP, al is het artwork ook afgestemd op The Discerment Fails…

Hoe kijken jullie tegen de hedendaagse Limburgse Metal/Hardcore scene aan en hoe positioneren jullie je zelf hier in?

De metal scene in Limburg is altijd erg sterk geweest. Misschien wel de beste en grootste van Nederland. Bands als Inhume, Carach Angren, Collision, Legion of the Damned en Born From Pain spelen al vele jaren over de hele wereld. Maar ik zie ook een sterke nieuwe aanwas met bands als From Earth, Charly Adler, Unchained breathing en natuurlijk jouw eigen Circle of Silence.

Jullie bandleden hebben letterlijk met enkele groten der aarde gespeeld. Legt dit de verwachtingen hoog voor jullie?

Ja, dat denk ik wel. Tegelijkertijd opent het deuren voor ons. Vlamrock boekte ons bijvoorbeeld zonder ook maar 1 noot gehoord te hebben. Ze verwachtte enorm veel van ons en waren achteraf enorm tevreden. Daarbij leggen we ook voor ons zelf de lat hoog. We willen geen half half werk leveren en doen ons best zo professioneel mogelijk te werk te gaan. Onze ervaring helpt hier natuurlijk een stuk bij. Mede hierdoor mogen mensen ook meer van ons verwachten. Het is aan ons om de hype waar te maken en daar werken we hard voor.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ambities voor 2013. Kun je ons meer vertellen over jullie toekomstplannen?

Momenteel wordt er hard geschreven aan de eerste full length. We zijn met labels bezig en we werken hard om eerste singel en promo/EP te promoten. Vanaf 2014 zijn we klaar voor de grote festivals en venues. Er staat al veel aan te komen, maar ik wil hier pas meer over kwijt als zaken concreet zijn. Het beloofd in ieder geval een top jaar te worden en 2014 zal alleen maar beter worden. Believe the hype!

Check hieronder de video bij de song “The Discernment Fails”

Dit artikel is gepost in Interviews, Video door: Mijnstreek Online