The New Habit! Wen er maar aan!

the-new-habitOnlangs reed ik met mijn auto over de Duitse autobaan en het was bar en boos buiten. Stortbuien en dat soort onzin, terwijl het eigenlijk lekker warm weer zou moeten zijn. Van 100.5 op de radio werd ik ook niet veel vrolijker. Maar toen schoot me te binnen dat ik nog een CD in mijn tas had die ik eerder per post had mogen ontvangen! Met mijn rechterhand frommelde ik de CD uit het hoesje en na wat geklungel en geslinger op de weg lukte het me om de CD “Get used to it” van The New Habit in de gleuf te parkeren!

De naam The New Habit was mij weliswaar al eens opgevallen, maar een muzikaal beeld had ik er niet bij. Het feit dat oa. Martijn Soeterbroek en Quramity Mark 2/3 van de band vormen schepte toch al iets van een kader. Terwijl de ruitenwissers eentonig hun dienst draaiden, was daar de eerste van vele luisterbeurten van The New Habit’s “get used to it!

De schijf opent meteen fris, funky & catchy met de song “Chicken”, een song waar plezier en energie letterlijk vanaf druipen. Heerlijke uptempo funky stukken en een refreintje dat al na een luisterbeurt in je hoofd blijft plakken. Aan het einde van de song gooien ze er nog eens een schepje bovenop door er een heerlijk een meeblèr stuk aan te plakken. Niveau festivalkraker! Binnen dikke 3 minuten is de toon gezet. Wat een lekkere en bovenal verrassende binnenkomer! Maar het gaat vervolgens alle kanten op! “The Big Game” is bijvoorbeeld een bluesy uptempo rocker, “Piroque” is weer veel trager en veel funkier. Het vervolg van de schijf slingert je door een achtbaan van vuige funky en bluesy rock. Onderweg passeren heel wat hoogtepunten, zoals “Bring home the dead” dat je bijna 6 minuten in de greep houdt. Of het frisse, aanstekelijke “walk down”. Het kookpunt bereiken de jongens bij “Banks of the river”.  Wat een vette gitaarrif! Wat een heerlijke solo in het midden en wat een gave climax naar het einde toe. Het vraag / antwoord spelletje werkt fantastisch.

Ik heb erg enthousiast over deze CD! The New Habit klinkt overtuigend, enthousiast en spontaan. De sound is ook gaaf. De gitaarsound is lekker rauw en de smerige gitaarrifs en solo’s vliegen om je oren. Maar het rockt en het swingt ook!  En altijd luistert het lekker weg.

The New Habit lijkt me een ultieme festivalband. Het kan op heel veel uiteenlopende plekken uit de voeten. En volgens mij zit er nog heel veel meer in het kruitvat, dus wie weet waar deze mannen in de toekomst mee gaan komen. Ik hoop dat het een gewoonte gaat worden van deze mannen om dit soort platen uit te blijven brengen.

De CD zit nog steeds in de CD speler van mijn auto. Mijn vriendin vroeg me onlangs al “alweer die CD?”. Mijn antwoord? “Wen er maar aan!”

Check hieronder ook nog de video van “Chicken”. Een video schieten voor een garagebox saai? Welnee joh!

Dit artikel is gepost in Nieuws, Releases, Video door: Mijnstreek Online