Bunkerpop 2013! Terug naar de kern!

Het zag er lang naar uit dat editie 30 van Bunkerpop niet zou plaatsvinden. De laatste edities vielen steevast (financieel) in het water en nog zo’n editie organiseren zou, op z’n zachtst gezegd, financieel onverantwoord zijn. Maar een festival als Bunkerpop geef je niet zo maar op. In de wandelgangen werd dan ook gesproken om een alternatieve versie op te zetten. En dat gebeurde uiteindelijk ook.

cadeau-splOok SPL was aanwezig. Paul Moerel gaf de Oefenbunker een fraai aandenken aan de voorgaande edities van Bunkerpop cadeau

Intussen is er veel meer aan de hand, want zoals bekend is de toekomst van de Oefenbunker nogal onzeker. Was dit wel het moment om de dertigste verjaardag van het festival te vieren? Ja!
De formule die de organisatie koos bleek een schot in de roos. In tegenstelling tot eerdere Bunkerpop edities werd alle overbodige opschmuck weggelaten. Het festival werd vakkundig geprogrammeerd rondom alle activiteiten die sinds jaar en dag binnen de Oefenbunker plaatsvinden. In de Oefenbunker kun je leren muziek maken, je kunt er repeteren en uiteraard is er de mogelijkheid om op te treden. Belangrijk daarbij is de laagdrempeligheid en de spontaniteit! Dat is de kern van de Oefenbunker en ditmaal dus het uitgangspunt van Bunkerpop!

Het festivalterrein werd dit jaar vrijwel volledig naar binnen verplaatst. Binnen bleek veel te ontdekken. Dwalend door de gangen van de Oefenbunker liep je ofwel de drumles in of je stond midden in een jamsessie waar gretig gebruik van gemaakt werd. Door jong en oud!
Bezoekers die beneden bleven kregen een uiterst uitgebreid en gevarieerd muziekaanbod voorgeschoteld. De keuze om te putten uit het bandbestand van de Oefenbunker leverde een prachtige line-up op. Menig muziekliefhebber zal genoten hebben van bands als Plastic Personality, Short Phusion, From Earth en Circle of Silence. Maar ook van een kolderieke act als D’r Lei va Kaalhei of de aandoenlijke performance van de jonge muzikanten van Ben Berendsens bandplaying.

Misschien wel de grootste winst was de “schwung” die de dag bij velen teweeg bracht. Tussen alle activiteit door sprak ik heel veel bezoekers, vrijwilligers en muzikanten die met hele goede ideeën aankwamen. Of die het, net als ik zelf, niet kunnen begrijpen dat er mensen zijn die überhaupt overwegen een plek als de Oefenbunker te sluiten.

Wat er de komende maanden zal gebeuren is hoogst onzeker, maar de positieve energie die iedereen binnen de Oefenbunker getankt heeft is van onschatbare waarde en zal zeker van meerwaarde zijn tijdens het aanstaande gevecht om de deuren van de Oefenbunker hoe dan ook open te houden!
Want open moeten ze blijven, hoe dan ook!

Check hier een uitgebreid fotoverslag van Bunkerpop 2013. Ook onze collega’s van “De Afgrond” bezochten Bunkerpop. Check uit wat zij schreven.

Dit artikel is gepost in Festivals, foto's, Live, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online