Mytholic wint Limburgse voorronde Metal Battle in de Oefenbunker

Metal Battle is een forse bandwedstrijd en het is dan ook tof dat Theo Samson en Rock Inc. dit in deze regio kunnen laten plaatsvinden. Na het wegvallen van The Rock Temple als rock en metal instituut is de Oefenbunker een mooi alternatief.

En er is nog iets aan de hand! Het online rockradio station Radio2rock zendt continu muziek uit via de eigen site. Maar sinds een tijdje zenden ze ook uit vanaf locatie en steeds vaker ook vanuit de Oefenbunker. Tijdens deze voorronde van Metal Battle zijn ze ook aanwezig en de hele avond is te volgen via een livestream. Geluk bij een ongeluk, want helaas kon ik zelf niet aanwezig zijn. Geen probleem, want Mijnstreekonline-gezant Rene Bradwolff was wel ter plekke en de de muziek kon ik prima volgen via de livestream. Naast de shows haalde Radio2rock DJ Rebel ook even de bands naar het techniekhok. Na elke gig stonden bandleden Rebel puffend en hijgend en waarschijnlijk druipend van het zweet, te woord.

Hoewel ik zelf liever lijfelijk aanwezig wilde zijn, beviel het luisteren vanaf mijn bank prima. Terwijl ik een fles wijn opende knalde uit mijn laptopspeakers de gig van Firezone. Firezone is geworteld in Maastricht en Heerlen. En knallen, dat kunnen ze. Firezone etaleert een energieke crossover tussen metal en hardcore en probeert daarbij de grenzen van de genres op te zoeken. Firezone heeft heel veel live ervaring en live overtuigen de mannen dan ook. Wanneer de kruitdampen zijn opgetrokken is zanger Bef ook nog even te horen tijdens een kort interview. Belangrijkste mededeling is dat Firezone recentelijk “Hell to pay” heeft uitgebracht. Check deze songs op http://firezone.bandcamp.com/

De tweede band van de avond, Paramite, tapt uit een ander vaatje. Dit Heerlense kwintet heeft overduidelijk een voorliefde voor jaren 80 metal. Tijdens de eerste nummers klinkt de mix in de stream nog nergens naar, maar al snel wordt duidelijk waar Paramite voor staat. De snelheid ligt hoog en zagende gitaarriffs volgens elkaar in rap tempo op. Het doet me denken aan Duitse thrashmetalbands en bij vlagen ook aan oude bay area sound, maar Paramite hanteert bij vlagen toch een bottere bijl. Het blijft muziek voor de echte thrashliefhebbers, maar die zullen ongetwijfeld smullen.

Voor rasechte heavy metal moeten we vanavond bij Mytholic zijn. Dit vijftal grossiert in redelijk mainstream heavy metal en dat doen ze erg goed. Een prominente rol is weggelegd voor zanger Willy Jeans. Hij zingt, schreeuwt, maar haalt vooral veel hoog uit. Het geheel klinkt strak en verzorgd, maar wel erg veel midtempo. Los daarvan toch een serieuze gegadigde voor de overwinning, want deze show klinkt erg overtuigend!

De laatste act deze avond is Syphonaptera. Daar waar de andere bands 5 bandleden nodig hadden om een muur van geluid op te trekken, daar doet Syphonaptera dit als duo. Repeterende beats, samples en snijdende riffs zijn het handelsmerk van Peter Nauts en Arjen Buis. Sypohonaptera dendert als een machine en walst daarbij alles en iedereen plat. Meedogenloos! Overigens zijn de mannen ook geselecteerd voor Nu of Nooit. Op 14 februari staan beide heren in de voorronde in de Nieuwe Nor.

Uiteindelijk gaat “de hoofdprijs” naar Mytholic. Een uitslag die naar mijn mening ook wel passend is. Maar belangrijker nog, metalminnend Mijnstreek kon genieten van een ouderwetse avond metal! En voor mij vanuit thuis, maar de volgende keer weer als vanouds tussen headbangend tuig!

Foto’s zijn geschoten door Rene Bradwolff. Check ze hieronder!

no images were found

Dit artikel is gepost in Live, Nieuws, Show reviews, shows door: Mijnstreek Online