BOOCH 2014: 2 heerlijke dagen muziek in hartje Heerlen

BOOCH 2014 zit er op. 2 dagen lang stond de Heerlense binnenstad in het teken van muziek en alle randzaken die daarmee van doen hebben. Uiteraard rende ook Mijnstreek online rond op het festival. Natuurlijk waren ook wij erg benieuwd naar BOOCH 2014. De aanloop naar het festival was, op z’n zachts gezegd, nogal roerig en even zag het er naar uit dat BOOCH op losse schroeven stond, maar uiteindelijk kwam de 17de editie er gewoon.

Mijnstreek online is sinds het prille begin getuige van alle transformaties die het festival in de loop der jaren onderging. Jarenlang werd BOOCH (toen nog met vraagteken) georganiseerd voor en door jongeren met op het programma een mix van allerlei muziekstijlen en -genres. Na het overlijden van BOOCH icoon Trudie Souren werd de traditie door de Nieuwe Nor succesvol voortgezet in een wellicht iets meer dansbare variant. Eerder dit jaar kwam er echter een breuk in de samenwerking tussen BOOCH en het Heerlense poppodium. Maar desondanks slaagde de organisatie er in om de 17de editie vorm te geven.

En zoals gezegd, Mijnstreekonline was erbij!

KIDS
Dit jaar begint BOOCH al op zaterdagmiddag. Op de Bongerd, waar het grote podium van het festival is opgebouwd, staat de zaterdagmiddag in het teken van de kleintjes. Her en der staan bankstellen waar ouders ontspannen van het zonnetje genieten. Het is ons kent ons. Op het plein loop ik veel leeftijdsgenoten tegen het lijf, die ook met hun kinderen de stad in zijn gekomen. Op de foto met Hello Kitty (waar we gretig gebruik van maakten), dansen op kinderliedjes en suikerspinnen eten. Dat soort dingen passeren de revue. Mijn zoontje Job heeft zich kennelijk laten inspireren door mijn Ghost CD’s en laat zich als Skelet schminken. Eenmaal thuis praatte Job nog dagenlang over BOOCH en volgend jaar wil ie weer. Klinkt als geslaagd. Of het kidsprogramma een blijvertje is? Ik kan me in ieder geval voorstellen dat er veel meer uit te halen is. Immers ook kinderen maken graag muziek en er zijn tal van artiesten die een tent vol kleintjes eenvoudig aankunnen.

IMG_9967k
Volle bak bij Dog eat Dog

Den Haag vs. Dog Eat Dog vs. Heerlense helden
Wat opvalt is dat de vroege zaterdagavond weinig publiek trekt. De Haagse bands Soulsister Dance Revolution en Taymir staan helaas niet voor een kolkende massa. Zeker Taymir zal intussen meer gewend zijn. Zou het te vroeg zijn? Muzikaal zit het overigens wel snor bij beide indie bands. Hoewel het bands van het moment zijn, lijkt alles vanavond toch om Dog Eat Dog te draaien. Nostalgie! De hoogtijdagen van de band liggen ver achter ons. Midden jaren negentig stonden ze op festivals als Pinkpop en vakkundig speelden ze festivalterreinen genadeloos plat. Bijna twintig jaar later heeft iedereen het er nog steeds over! Iedereen van boven de 30. Uiteraard speelt Dog Eat Dog vooral werk van All Boro Kings. De band heeft er zin in en het publiek dat speciaal voor Dog Eat Dog vooraan staat geniet van krakers als “Who’s the king” en “No fronts”. Met een neutrale bril is het bij vlagen ook wat rommelig en er passeren ook wat mindere momenten de revue. Maar de band voelt zich erg thuis in Heerlen en Heerlen is blij dat ze er zijn! Na de show is de hele crew dan ook te vinden in een stampvol Bluff!

Het slot wordt verzorgd door dOOp vs. Subp Yao. In en rondom Heerlen natuurlijk een bekend duo. De beats van de Subp Yao stuiteren en pompen als vanouds en dOOp rapt eea. vakkundig aan elkaar. Op een paar momenten raakt de vaart er een beetje uit en daardoor slaat de vlam niet continu in de pan, maar als het gas er eenmaal echt op zit en er ook nog een legioen megaballen op het publiek worden losgelaten, kan het feestje toch echt niet meer stuk!

Bluff barst!
Damn, wat was de afterparty in Bluff memorabel! Honderden mensen hingen in en rond het cafe rond. Zelden zal de condens zo van de muren gedropen hebben. Achterin Bluff gingen de voetjes massaal van de vloer en het is haast onbegrijpelijk dat dOOp vs. Subp Yao er überhaupt nog konden optreden. En zoals gezegd hield ook Dog Eat Dog zich op bij Bluff. Geweldig feest, tot diep in de nacht!

IMG_3099
Dikke afterparty in Bluff

Wakkergeschud worden door Drunken Dreams
Een leuke bezigheid op de vroege zondagmiddag is het kijken naar lui die in de nacht op de afterparty in Bluff zijn geweest en er tamelijk “versjangeleerd” bijlopen. Tijd om rustig te ontwaken is er niet, want de aftrap wordt verzorgd door POPsport winnaars Drunken Dreams. En los dat ze gaan! Los dat ze gaat! Ze ja! Drunken Dreams heeft namelijk een dame in het middelpunt. Ze schreeuwt en gorgelt alsof het leven er van af hangt. Prachtig om te zien hoe het vijftal staat te genieten van hun plek op dat grote podium!

Davy op z’n knieën
De eerste band op het tentstage van BOOCH is Recession Youth. Onlangs besteedden we al ruim aandacht aan het Landgraafse poppunk gezelschap, dat op dit moment bezig is met een flinke opmars. En er hangt wat in de lucht. Opeens wordt duidelijk wat! Frontman Davy Smeets haalt zijn vriendin uit het publiek en vraagt haar ten huwelijk. Onder luid gejubel zegt ze natuurlijk volmondig ja! Feestje! Tja, dan kan de show niet meer stuk. Recession Youth serveert vervolgens luchtige punk pop en zorgt voor blije gezichten in het publiek.

IMG_0683k
Davy zorgt voor een grote verrassing!

Rap en gierende solo’s
Short Phusion is een bont melange aan muzikanten en niet de minste! De mannen beschikken over een funky en groovy basis variërend van relaxt en ontspannen naar fel en furieus. Centraal staan de raps van Dragan Pevulja, maar de muzikale kleur en verscheidenheid komen vooral van de anderen. Er zijn gierende gitaarsolo’s en daarnaast beschikt de band over een creatieve ritme sectie. Vieze Vingerz scratcht de puntjes op de “i”. Short Phusion speelt veel songs van de aanstaande CD, welke in september in de Oefenbunker gepresenteerd zal worden. Check die band uit!

IMG_3376
Povereign

Reggae maaan!
Al een tijdje doet de naam Povereign de ronde, maar helaas lukte het mij nog niet om de jongens live te zien. Veel bandleden hebben een uitgebreid CV waarop namen prijken als Mato Grosso, Wooter Malloon en Mr. Potatoehead. Maar dat was vroeger! Sinds 2012 zijn de jongens bezig met deze fijne reggae band. Eigenlijk hoort de band buiten in het zonnetje te staan, maar ook in de tent komt het prima tot z’n recht. Geen toeters en bellen, gewoon ongecompliceerde en frisse reggae! De heupjes gaan dan ook los! Sjiek!

Kijk! Een DJ!
Ook Kijk een ster staat op BOOCH. Brendan Gijzen aka Kijk een ster is een belangrijke exponent binnen de Heerlense electro scene. Terwijl op het grote podium vanmiddag de nadruk ligt op gitaargeweld, daar pompt Kijk een ster opzwepende electrobeats uit de speakers. Valt er verder veel over te zeggen? Niet echt! Kijk een ster doet waar ie goed in is en het publiek maakt gebruik van de kans om los te gaan.

Twee zusjes brengen tentstage in hogere sferen
LIANA! Twee zusjes! Zangeres Lia Gocer ken je wellicht nog van Fallen One. Intussen maakt ze muziek met haar zus Lena. De muziek van LIANA is dromerig, schemerig en klinkt bij vlagen alsof Lana del Rey de setlist van The XX vertolkt. Lia Gocer beschikt over een prachtige stem die bij vlagen een bezwerend effect heeft. De donkere beats en fraaie gitaarmelodietjes komen uit de hoek van Lena. De dames kwamen onlangs met de eerste single “oceans” en ook deze song komt voorbij. Voor 40 minuten is het repertoire nog wat aan de eenzijdige kant, maar dat doet niets af aan het verder geslaagde optreden van de dames!

IMG_6118
Noelle de Bie in de ZEF caravan

Het Sex, drugs and Rock ‘n Roll plein
De naam van dit stukje festival blijkt na het bezoeken er van niet echt realistisch. Sex en drugs heb ik niet gezien en van Rock ‘n Roll is ook geen sprake. Wel van een ontspannen oase van rust. Er is een lounge plek, een bar met speciale bieren en wijntjes en er zijn tal van performances van oa. Bas Krook, de zusjes de Bie en ook de jeugdstadsdichter van Heerlen doet zijn praatje. Oud-Heideroosje Marco Roelofs vertelt er verhalen. En ook de ZEF magazine caravan van Roel en Tom is op het plein neergestreken. Een prima plek om even bij te komen van alle muzikale geweld een plein verder.

IMG_3498
Chillen op het Sex, drugs and Rock ‘n Roll plein

Born form Pain terug in Heerlen
Rare kop voor een band die uit Heerlen komt. Het plein staat natuurlijk goed vol als de vaandeldragers van de Mijnstreek een thuiswedstrijd komen spelen. Het recept kennen we allemaal! Born from Pain walst ongenadig over alles en iedereen heen, ook vandaag! Subtiliteit? Komt niet in het woordenboek van Born form Pain voor. Zit ook helemaal niemand op te wachten. Daarom ook ouderwets tekeer gaan op krakers als “The New hate” en “Stop at nothing”. Niet meer, niet minder.
De oplettende festivalbezoeker kan het niet ontgaan zijn dat Born from Pain drummer Max van Winkelhof zijn drumstel nog niet heeft ingepakt als de “kleine jongens tour” BOOCH afsluit. Tijdens de Born from Pain show kreeg zijn glitterkit een flink pak slaag, maar met DJ DNS zet Max net zo lief een DJ / Drum show neer. Max doet potverdikkie goede zaken! Mooi om te zien hoe deze talentvolle Heerlense drummer zich ontwikkeld heeft tot een muzikant van formaat.

Maar er was meer!
Naast de “lokale” inbreng stond er nog veel meer muzikaal geweld op de planken. Sowieso kwamen metal-liefhebbers niets tekort. Wat te denken van de strakke heavy metal van Vanderbuyst. Of het spetterende debuut op Nederlandse bodem van 21Octayne uit Duitsland. In de smaak viel ook Diablo BLVD, de Belgische band met frontman Alex Agnew. Genoeg dus om je oren helemaal mee naar de knoppen te helpen of voor het podium eens flink met je haar te wapperen.

Luchtiger geluid kwam van Xamanek, een uit Luik opererende groep muzikale Chilenen. Zo tussen de buien door een perfecte manier om weer terug in zomerse feesten te geraken met de Zuid-Amerikaanse klanken. De meeste monden zijn waarschijnlijk opengevallen bij Heymoonshaker. Ik dacht dat de “Popcorn” tune spelen met een pinpas tegen je tanden al wat voorstelde. Niet dus! Wat mondpercussionist Dave Crowe met z’n mond kan! Erg gaaf!

En zo is de 17de BOOCH een feit! Geslaagd? Ja! Handjes op elkaar voor BOOCH 2014!

Foto’s kijken en recensies lezen

Helaas hebben we wat problemen met de server capaciteit en dus kunnen we niet alle foto’s van Mijnstreekonline fotografen Rene Bradwolff, Michel van Wordragen en Sascha Teschner op de site plaatsen. Zij verzorgden de foto’s hierboven.

Maar niet getreurd! Check beeld op:

Dit artikel is gepost in Festivals, Nieuws, shows door: Mijnstreek Online